Karpuz telli böceği Henosepilachna elaterii Rossi. (Coleoptera: Coccinellidae) nin farklı sıcaklık ve farklı konukçularda bazı biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
The observation above the particular characteristics of Henosepilachna elaterii Rossi.(Coleoptera: Coccinellidae) at different temperatures and on different host plants
- Tez No: 154251
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAL ÖZDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Henosepilachna elaterii Rossi, biyoloji, gelişme, konukçu tercihi, Cucurbitaceae, Henosepilachna elaterii Rossi, biology, development, host preference, Cucurbitaceae
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma ile Coleoptera takımı, Coccinellidae familyasında bulunan Henosepilachna elaterii Rossi.'nin, Cucurbitaceae familyası kültür bitkilerinden konukçusu olan hıyar {Cucumis sativus L.), karpuz (Citrullus vulgaris Scharder.j, kavun (Cucumis melo L.), kabak (Cucurbita pepo L.) ve doğal konukçusu olan yabani hıyar (Ecballium elaterium (L.) A. Rich.) bitkileri üzerinde bazı biyolojik ve morfolojik özellikleri irdelenmiştir. Denemeler 20±1 °C, 25 ±1 °C ve 30 ±1 °C sıcaklık, % 60-70 oransal nem ve 16:8 uzun gün aydınlatmalı laboratuvar koşullarında yürütülmüştür. Ele alınan türün ergin öncesi gelişim süresine sıcaklık ve ele alman konukçu bitkilerin etkisi ile ergin bireylerin elde edildikleri sıcaklık ve konukçu bitkilere göre boyutları, yumurta verimleri ve konukçu bitki tercihine ilişkin veriler elde edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda en uygun gelişme ölüm oranının en az olduğu 25±1°C sıcaklıkta sağlanmış olup, ergin öncesi toplam gelişme süresi 30±l°C'de, 16± 0,3 gün ile kavunda en kısa, 45,75± 0,73 gün ile 20± 1°C de yine kavunda en uzun sürdüğü bulunmuştur. Gelişme süresi konukçu bitkilere göre en kısa süreden başlayarak kavun, hıyar, yabani hıyar, kabak ve karpuz şeklinde kaydedilmiştir. En fazla yumurta 25±1°C sıcaklıkta yabani hıyar bitkisinden elde edilmiştir, sıcaklıklara göre elde edilen bireylerde elytra lekelerinde renk farklılığının yanı sıra, boyutlar arasında saptanan farklılıklar istatistik! olarak önemli bulunmuştur. Konukçu tercihi denemelerinde, larva ve ergin dönemlerinde konukçu tercihi bakımından farklılık olmadığı ve en çok tercih edilen bitkiden başlayarak kavun, hıyar, kabak, yabani hıyar ve karpuz şeklinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine biological and morfological characteristics of Henosepilachna elaterii Rossi. (Coleoptera: Coccinellidae) feeded on crop hosts in Cucurbitaceae family including cucumber (Cucwnis sativus L.), watermelon {Citrullus vulgaris Scharder.), melon (Cucumis melo L.), squash {Cucurbita pepo L.) and its natural host, wild cucumber, (Ecballium elaterium (L.) A. Rich.). The trials were made in laboratory conditioned at 16:8 h (day:night) and in 60- 70% relative humidity at 20±1 °C, 25 ±1 °C and 30 ±1 °C temperatures. Data was collected on effect of temperature and host plants on prematuring period of individuals, and temperature of obtaining mature individuals and relative development of individuals comparing to host plants, egg yield and host selectivity. At the end of the study, it was found that the best development percentage and the less mortal percentage were at 25±1°C, total development time at prematuring period was shortest at 30±1°C on melon as 16± 0,3 days and longest as 5,75± 0,73 at 20± 1°C on melon, too. In consideration of host plants it was determined that the development time was shortest in melon, followed by cucumber, wild cucumber, squash and watermelon. The highest number of eggs were obtained at 25±1°C on wild cucumber plants, beside the differences in coloration in elytra mottles related to the temperatures and differences on dimensions were found statistically important. Host selectivity tests indicated no differences on larval and mature stages. The favorite hosts were determined as melon, cucumber, squash, wild cucumber and watermelon, respectively.