Endüstriyel atıksu arıtma tesisi nihai çamurlarının tarımsal amaçla kullanılabilirliğinin ve bitki bünyesindeki ağır metal kapsamına etkilerinin araştırılması
Usage of industrial waste water treatment plant sludge in agricultre and investigation of effects heavy metal concents to plants
  1. Tez No: 154257
  2. Yazar: GÜL KAYKIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜSUN EKMEKYAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, ağır metal, marul, tarım, Sewage sludge, heavy metal, agriculture, lettuce
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ NİHAİ ÇAMURLARININ TARIMSAL AMAÇLA KULLANILABİLİRLİĞİNİN VE BİTKİ BÜNYESİNDEKİ AĞIR METAL KAPSAMINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gül KAYKIOĞLU Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr. Füsun EKMEKYAPAR 2004, sayfa: 68 Bu araştırmada, Tekirdağ İli Çerkezköy İlçesinde bulunan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi atıksu arıtma tesisinde, atıksuların arıtılması sonucunda ortaya çıkan arıtma çamurlarının, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi bahçesinden alman tarım toprağı ile belirli oranlarda karıştırılması sonucunda marul bitkisi yetiştirilerek, artan arıtma çamuru uygulama dozlarına bağlı olarak bitkilerde bulunan ağır metal (Zn, Cu, Pb, Ni, Cd, Cr) içerikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, kullanılan toprağın ve arıtma çamurunun analizleri yapılarak ağır metal (Zn, Cu, Pb, Ni, Cd, Cr) içerikleri tespit edilmiş ve Toprak Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği 'nin ilgili maddeleri gereğince tarımda kullanılmasında bir sakınca bulunmadığı tespit edilmiştir. Marul tohumlan multipotlarda çimlendirildikten sonra şaşırtma uygulanmıştır. Şaşırtma 1:1:1 oranındaki elenmiş toprak, dere kumu ve gübre karışımlarında gerçekleştirilmiştir. Ancak, gübre kısmı arıtma çamuru ile karıştırılarak, %0 arıtma çamuru (A.Ç.) + %100 çiftlik gübresi (Ç.G.), %25 A.Ç.+ %75 Ç.G., %50 A.Ç.+ %50 Ç.G., %75 A.Ç.+ %25 Ç.G. ve %100 A.Ç.+ %0 Ç.G. şeklinde düzenlenmiştir. Hasat edilen marul bitkilerinin ağırlık miktarları ve yaprak sayıları ölçüldükten sonra bitkiler kuru yakma yöntemiyle yakılarak ekstraksiyona tabi tutulmuş ve elde edilen çözeltilerde atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılarak ağır metal içerikleri tespit edilmiştir. Analizler sonucunda farklı arıtma çamuru dozlarında üretilen marul bitkilerinde Ni, Cd ve Cr' a hiç rastlanmamıştır. Yapılan istatistiksel analizlerde artan arıtma çamuru uygulamaları arasındaki fark, marul bitkilerinin yaprak sayısı, Zn ve Cu içeriklerini %5III önem düzeyinde etkilediği (P( 0.05) gözlenmiştir. Marul bitkilerinin Cu içerikleri sınır değerler arasında bulunmuş iken, Zn ve Pb içerikleri sınır değerlerin üzerinde saptanmıştır. İstatistiksel ortalamalara göre en yüksek bitki ağırlığı 154.1 g, en fazla yaprak sayısı 26.5 adet ile % 25 arıtma çamuru içeren B uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek Zn içeriği 143.9 mg/kg olarak, en yüksek Cu içeriği 5.3 mg/kg olarak % 50 arıtma çamuru içeren C uygulamasından, Pb içeriği ise 28.3 mg/kg olarak % 75 arıtma çamuru içeren D uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study, heavy metal (Zn, Cu, Pb, Ni, Cd, Cr) concentration of planted lettuce are investigated. For this purpose, sludge taken from waste water treatment plant based in ÇOSB and natural soil samples are used by mixing them in certain percentages. Methodically heavy metal concentration of the sludge and natural soil were analysed and comparing to the specifications of soil pollution control in use, there exists no problem to use the sludge in combination with natural soil in agricultural facilities is observed respectively. Seeds of lettuce were planted first. Then, sieved soil, river bed soil and fertilizer were mixed by 1:1:1 to form the base sample. In mixing the integrients by 1:1:1 to wilder the whole sampling procedure, fertilizer part is mixed by; 0% sludge(S) + 1 00% farm fertilezer (FF), 25% (S) + 75 % (FF), 50 % (S) + 50 % (FF), 75 % (S) + 25 % (FF) and finally 100% Sludge. Harvested lettuces were weighted, leaves were counted and extracted by dry burning process and then heavy metal concentration in the solution were analyzed by atomic absorption spectrofotometer. Ni, Cd and Cr were not observed in the samples of harvested lettuces from different sludge percentages. Statistical analysis showed that the count of lettuce leaves, Zn and Cu concentrations affected by ascending sludge percentages is 5% (P 0.005). Concetration of Cu were under appropriate limits where Zn and Pb concentrations are above the limits. Heaviest plant weigth 125,6 g, and the reachest leave count of 26.5 from sample B which was having a 25% of sludge. Highest Zn and Cu concentartion were obtained form the sample C as 143.9 mg/kg and %.3 ng/kg respectively, having 50% of sludge. Pb concentration of 28.3 mg/kg was reached from the sample taken from D, having a 75% sludge.