Düzlem kolektörden tek boruya çizgisel odaklamalı otomatik güneş izleyicili bir sistemin tasarımı, imali ve performans deneyleri
Design, producing and performance test of liner focused system from the flat collector with automatically sun following
- Tez No: 154300
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Solar energy, solar collector, focused collector
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜZLEM KOLEKTÖRDEN TEK BORUYA ÇİZGİSEL ODAKLAMALI OTOMATİK GÜNEŞ İZLEYİCİLİ BİR SİSTEMİN TASARIMI, İMALİ VE PERFORMANS DENEYLERİ Utğm. Osman Hakan ŞAFAK Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr.-Ing. Ahmet CAN Ulusal ve uluslararası boyutta enerji problemlerinin değerlendirilmesi kısaca giriş bölümünde yapılmıştır. Esas olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinin düzlemsel güneş toplayıcısından tek boruya çizgisel odaklanması gerçekleştirilmiştir. Dikey ve yatay olmak üzere iki farklı eksende otomatik güneş izleyicili bir sistemin tasarımı ve imali yapılmıştır. Daha sonra Edirne ili için kolektörün performansı deneysel olarak tespit edilmiştir. Sistemde iki düşük devirli elektrik motoru, ışınım algılayıcıları ve bu çalışma için geliştirilmiş özgün bir otomatik kontrol devresi kullanılmıştır. Güneş ışınlan vakum tüpe, gün boyu güneşi takip eden ve güneş ile normal açısı sürekli 90° tutulan platform üzerindeki 46 parçalı düzlem ayna ile odaklanmıştır. Odaklanarak toplanan ısı miktarı, debisi bilinen ısı taşıyıcı suyun tüpe giriş ve çıkış sıcakları ölçülerek hesaplanmıştır. Elde edilen ısı akımı kolektörün yansıtıcı alanına gelen güneş ışınımı ile karşılaştırılarak sistemin ısıl verimi belirlenmiştir. Ayrıca odaklanan ışık ortamında PV üreteçlerin kapasite artışları gözlenmiştir. 2004, 92 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Güneş Enerjisi, güneş toplayıcısı, odaklamalı kollektör
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESIGN, PRODUCING AND PERFORMANCE TEST OF LINER FOCUSED SYSTEM FROM THE FLAT COLLECTOR WITH AUTOMATICALLY SUN FOLLOWING Lt. Osman Hakan ŞAFAK Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineer Supervisor: Prof. Dr.- Ing. Ahmet CAN Energy problems are studied briefly in the introduction part in the national and international area. Mainly, the solar energy which is one of the renewable energy sources is focused linearly from a flat solar collector to a tube. A flat collector was designed and produced with automatically sun following system by both different horizontal and vertical axes. After that, performance test of collector was determined experimentally for Edirne. Two low cycled electrical motors and the three light sensors and also an original control circuit which was designed for this study, were used, the platform has 46 pieces of angled mirrors. Because of the following ability of the system, it continuously keeps its angle 90° with the sun and system focuses the light to vacuum tube. The quantity of the collected heat was calculated by measuring the exit and enters temperatures of water that its mass per hour is known. The efficiency of the system was determined by comparing the gained heat flow with the radiation comes to reflecting area of the collector. And also the increase at the generating capacity of PV cells at focused area was detected. 2004, 92 pages