Islah edilmiş çeliklerde nitrasyonla yüzey yerleştirme sonrasında mekanik ve dokusal özelliklerin incelenmesi
The analysis of mechanical and structural properties of improved steels after surface hardening of nitriding
- Tez No: 154309
 - Danışmanlar: PROF. DR. NİŞAN SÖNMEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Nitrasyon, Islah Edilmiş Çelikler, Takım Çelikleri, Plazma Nitrasyon, Yüzey Sertleştirme xııı, Nitriding, Improved Steels, Plasma Nitriding, Tool Steels, Surface Hardening xiv
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Endüstriyel uygulamalarda yoğun olarak kullanılan malzemelerin aşınma ve korozyon direnci, yorulma dayammı ve mikroyapılanm iyileştirmek için nitrasyon, iyon bombardımanı, karbürizasyon ve termo-kimyasal işlemler yapılmaktadır. Yüzey sertleştirme işlemlerinde sağladığı üstün özellikler sayesinde en sık kullanılanlardan biri de nitrasyon işlemidir. Plazma nitrasyonu işleminin kısa sürede tamamlanması, enerji tasarrufu sağlaması, metalürjik yapıyı iyileştirmesi, sonrasında maskeleme yapılabilmesini sağlaması ve doğal çevreye duyarlı bir işlem olması sebepleriyle, endüstride diğer yüzey sertleştirme işlemlerinden daha geniş kullanım alanı bulmuştur. Plazma nitrasyon işlemi, paslanmaz çeliklere, az alaşımlı çeliklere, takım çeliklerine ve titanyum malzemelere uygulanabilir. Bu çalışmada 1.2378, 1.2379 ve 1.2344 DİN malzeme no'lu çeliklerden hazırlanan numunelere 480°C, 520°C ve 550°C de 2 - 4 - 16 saat zaman aralıklarında NH3 gazı ile plazma nitrasyon ısıl işlemi uygulanmıştır. Plazma nitrasyonunun, uygulandığı malzemenin sertlik, aşınma ve korozyon özelliklerine etkisi teorik olarak incelenmiştir. Farklı plazma nitrasyon sıcaklıkları ve zamanlarının malzemenin sertlik ve mikroyapısına etkileri de deneysel olarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nitriding, ion bombardment, carburization and thermo-chemical processes improve the microstructure and the wear, corrosion and fatigue resistances of materials heavily used in industrial applications. Nitriding is frequently used in surface hardening processes because of the superior properties. Plasma nitriding process has wide application areas in industry as plasma nitriding has fast treatment speed, low energy consumption, amends the metalurgical structures, ensures the latter masking and the process is environment friendly. Plasma nitriding can be applied to stainless steels, low alloy steels, tool steels and titanium materials. In this study, plasma nitriding calorific process has been applied at 480°C, 520°C and 550°C for 2 - 4 - 16 hours, to samples prepared from 1.2378, 1.2379 ve 1.2344 DIN material numbers. The effects of plasma nitriding on the hardness, attrition and corrosion properties of the material are theoretically scrutinized. The effects of different temperatures and time intervals of plasma nitriding on the hardness and microstructure of the subjected material are experimentally researched.