Titanyum ve alaşımlarının tungsten inert gaz (TIG) kaynağı
Gas tungsten arc welding of titanium and ITS alloys
  1. Tez No: 154308
  2. Yazar: AYŞE EKMEKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum, titanyum alaşımları, tungsten inert gaz (TIG) kaynak yöntemi, dolgu metali vm, Titanium, titanium alloys, gas tungsten arc welding (TIG), filler metal IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Titanyum ve alaşımlarının havacılık, otomotiv, kimya gibi dev endüstrilerde kullanım oranının gün geçtikçe artması; kaynak edilmiş titanyum malzemelere olan talebi de hızla arttırmaktadır. Titanyumun kaynağı, yüksek sıcaklıkta veya ergimiş haldeki yüksek reaktifliği nedeni ile oldukça zordur. 500 °C den itibaren atmosferik gazlan absorbe etmesi nedeni ile sertleşme artar, tokluk düşer. Kaynak sırasında oluşan bu imalat problemleri, titanyumun kullanılabilirliğinin düşmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada; 2 mm kalınlığında ticari saflıktaki titanyum çifti önce Tİ6A14V dolgu metali kullanılarak, daha sonra ise dolgu metali kullanılmaksızın tungsten inert gaz (TIG) kaynak yöntemi ile kaynak edilmiştir. Yine aynı kaynak yöntemi kullanılarak, 2 mm kalınlığında ticari saflıktaki titanyum 0,8 mm kalınlığındaki Tİ6A14V alaşımı ile Tİ6A14V dolgu metali kullanılarak kaynak edilmiştir. Kaynak sonrası yapılar ışık metal mikroskobu ile incelenmiş; mikrosertlik değerleri ölçülmüştür. Titanyumun kaynağında seçilen dolgu metalleri ve kaynak parametreleri çok önemli rol oynamaktadır. Dolgu metalinin kimyasal bileşimi ve ergime sıcaklığı kaynak parametrelerini doğrudan etkilediğinden, elde edilen özellikler dolgu metaline bağlı olmaktadır. Kaynaklı titanyumun kullanım yerine göre dolgulu veya dolgusuz birleştirmelerinde gerekli görüldüğü hallerde yapılacak son tavlama ile homojen bir mikroyapının dolayısıyla da homojen mekanik özellik dağılımının elde edilmesi sağlanmış olacaktır. Uygun parametrelerin ve uygun bileşimdeki dolgu metallerinin seçilmesi ile titanyum ve alaşımlarının TIG kaynak yöntemi ile başarılı şekilde birleştirilmesi mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The wide and diversified range of successful applications of titanium and its alloys in major industries such as aerospace, automotive and chemical plant has been increasing the demand to titanium welds. Welding of titanium is difficult because of its high reactivity. At temperatures above 500 °C, titanium can absorb harmful gases easily and many problems such as low mechanical properties and unstable structures would appear. These manufacturing problems which appear during the welding processes decrease the industrial applicability of titanium. In this study, 2 mm thick sheets of commercially pure titanium were welded by gas tungsten arc welding (TIG) with and without filler metal Tİ6A14V. 2 mm thick sheet of commercially pure titanium and 0.8 mm thick sheet of Tİ6A14V were also welded by gas tungsten arc welding with filler metal Tİ6A14V. The microstructures of the welds were observed by optical microscope and microhardness values were measured. The results indicate that filler metals and welding parameters are very important factors for titanium welding. The final mechanical properties are related to the filler metal, since chemical composition and melting point of filler metal directly affect welding parameters. According to the application field, homogenous microstructures and homogenous mechanical properties in titanium welds joined with or without filler metals can be obtained by heat treatment. Reliable titanium welds can be produced by gas tunsten arc welding technique when suitable parameters and filler metals are chosen.