Sipariş üzerine üretim yapan bir işletmede hat dengelemesi çalışması ve bir benzetim yaklaşımı uygulaması
A study of line balancing in a make to order company and a simulation approach application
  1. Tez No: 154310
  2. Yazar: ŞAFAK ŞEBER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHADIR GÜLSÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj hattı dengeleme, Benzetim, Arena, Üretim yönetimi, iş Akış Analizi, Line Balancing, Simulation, Areana, Process Flow Analysis, Production Management VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Hat dengeleme problemi belirli bir yerleşim düzenine sahip iş istasyonu dizisine; görevlerin istasyonlar arasındaki öncelik ilişkilerini en iyi tatmin edecek ve belirlenen performans ölçütlerim optimize edecek şekilde atanmasıdır. Problemin karmaşıklığına göre tezimde bahsedilen bir çok yöntemden biri kullanılabilinir. Ancak benzetim yaklaşımı yöntemi, gerçek hayat şartlarının uygulama modeline geçirilmesi ve sayısız ayar yapma imkanı, senaryo üretimi, değişkenleri ve performans değişkenlerini değiştirebilme olanağı vermesi ile diğer yöntemler arasından sıyrılmaktadır. Benzetim programlan modelin animasyonunu gerçekleştirerek görsel olarak; tasarlanan sistemin nasıl çalıştığını canlandırabilmektedirler. Böylece oluşabilecek aksaklıklar gözle görülebilmektedir. Hat dengelemeye etkiyen etmenlerin başında atölye yerleşim düzeni ile makine-çalışan kullanım etkinliği gelmektedir. Hedeflenen üretim artışı veya verimlilik artışı için hattın yemden dengelenmesi; muhtemelen beraberinde hattın ve içerdiği istasyonların yeniden tasarlanmasını, işgücü miktarında değişimi, iş akışlarının yeniden düzenlenmesini beraberinde getirecektir. Bütün bu düzenlemelerin yapılmasında sosyal çevreninde etkisi ve payı matematiksel değişkenler ve ölçütler yanında unutulmamalıdır. Sistem yaklaşımı içersinde bir üretim alanı ele alınacak olursa ilişkide olduğu bir çok alt ve üst sistemler hemen göze çarpacaktır. Bu değişkenliği modelimize yansıtma imkanını veren benzetim yaklaşımının gerçeği en iyi şekilde temsil etmesini sağlayan faktör, girdi bilgilerinin doğru ve eksiksiz biçimde toplanması sağlayacaktır. Bu noktanın çalışma başlamadan akılda tutulması yararlı olacaktır. Bu veriler benzetim çalışmasının uygulamaya döküldüğünde başarılı olmasını sağlayacak ana etmendirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The assembly line Balancing problem consists of assigning tasks to an ordered sequence of stations such that the precedence relations among the tasks are satisfied and some performance measure is optimised. Due to the problems complexity one of the methods mentioned in my thesis can be used. However applying simulation distunguish itsely among other methods by giving the capability to its user using the real life variables in model, numerous setup options, creating scenarios, changing variables and performance measures. Besides these, simulation packages have the ability of animating the developed model, showing how it works. In this way it will be much easier to see any disorder of a model's as well as System's the simulation is applied to. The main factors that affects line Balancing are shoop flor layout and machine-worker utilization. Realising the planned output or efficiency increment goals, will certainly cause the rebalancing of the present line and lead change in work force, shop flor layout, process reengineering and forming new work stations. While undergoing such a study one must not forget the possible affects of social aspects. If a production area is considered with a systems approach, then it will be easy to see the lower and upper sytems that it is interacting with. For reflecting the variability and real life conditions in the right way, the main factor will be collecting of the necessary, compelete,right input data. It will be useful to pay attention to this point in the begining of simulation project. These datas are the key elements for a succesfull study.