İstanbul tarihi saray bahçelerinin restorasyon ilkelerinin saptanması
The analysis of restoration principles of historical İstanbul palace gardens
- Tez No: 154327
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı bahçeleri, bahçe sanatı, tarihi saray bahçeleri, 19. yüzyıl İstanbul saray bahçeleri, peyzaj mimarisi. vu, Ottoman gardens, garden art, historical palace gardens, 19th century palace gardens of Istanbul, landscape architecture vrn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Osmanlı bahçelerinin biçimlenmesi, dönemin yaşayış tarzından, sanatsal- kültürel yapısına kadar birçok faktörlerin etkisiyle tarihsel süreç içinde değişmiş ve gelişmiştir. Osmanlı bahçe sanatının bu değişim ve gelişiminin en iyi biçimde gözlendiği İstanbul, nasıl önemli bir iş ve kültür merkezi ise, tarihi yapılan ve alanları ile de tarihi bir şehirdir. Bugün İstanbul' da saray, köşk ve kasırlar, kentin özenle seçilmiş yerlerinde geniş yeşil çevreleri, içlerindeki birbirinden ilginç özlü özelliklerle yüklü sanat ürünleriyle, günümüzde geçmişle gelecek arasında sağlıklı bağ kurmak için en güçlü çıkış noktalan olarak gözükmektedirler.Ancak ne yazık ki, bu tarihi ortamı oluşturan yapılar ve alanlar hızla kaybolmakta, yeni düzenlemeler eskisine zarar vermekte, yeterli doküman ve belgeler olmadığı taktirde de yok olmaktadır. İstanbul' daki 19. yüzyıl saray bahçeleri ile ilgili belgelerin dağınık bir halde bulunması ve bu az sayıdaki belgelerin korunamayıp yok olması sonucu, kentin tarihi kimliği zarar görmekte, ileride yapılabilecek restorasyon ve bakım çalışmalarına veri bulunması zorlaşmakta, dolayısıyla tarihi turizm çok büyük kayıplar vermektedir. Bu çalışmada; özellikle 19. yüzyıl saray ve bahçeleriyle ilgili hem dağınık halde bulunan bilgilerin bir araya getirilmesine çalışılmış, hem de Osmanlı bahçe sanatının gelişimi, bahçe anlayışının tüm dünyada doğup geliştiği saray bahçeleri kapsamı içinde, özellikle istanbul boyutunda incelenmiş, bu saray bahçelerinin peyzaj mimarisi açısından irdelenmesi yapılarak, karşılaşılan sorunlar ortaya konulmuştur. Araştırmada, incelenen 19. yüzyıl İstanbul tarihi saray bahçeleri örneklerinden yola çıkarak; bu alanların yaşayan kültür mirası olarak değişmeden gelecek nesillere bırakılması için, elde edilen bütün bilgiler ışığında, özellikle bahçelerinin maruz kaldıklan tehlikelere karşı korunarak süreldilMerinin sağlanması gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Overall layout and arrangement of Ottoman gardens have been changed and developed under the influence of various factors that ranged from the existing living styles to their artistic- cultural structures. Istanbul, where such changes with regards to Ottoman garden arts are observed at best, is an ancient city with all its historical places and spaces, as well as an important business and cultural center. Today, palaces, mansions and summer palaces that are situated in carefully selected places of the city with their large gardens and full of artistic products and each and every one possessing a different cultural and artistic quality specific to itself, seem to be the exact departing point to form the healthiest and strongest ties between the past and future. However, unfortunately, the places and structures that form the said historic environment is being lost very fast which is furthered by the implementation of new arrangements that adversely effect the old and historic, and faces a danger of total disappearance; if no sufficient number of documents and papers are preserved. As the documents and papers in connection with the 19th century palace gardens of Istanbul are all scattered about and there are only a handful of them existing, the historic identity of the city is damaged; causing difficulties in providing us with necessary data with regards to any future restoration principles and maintenance works, and causing historic tourism to suffer great losses. In this study, it has been especially tried to gather the scattered data of the 19th century palaces and gardens, and to research into the development of Ottoman garden arts with regards to Istanbul while remaining within the framework of the idea of garden developed in all other palaces of the world, and to outline the problems according to the landscape architecture that we face regarding the matter. In the light of all the findings provided by the researches held into the 19 century Istanbul history; it has been concluded that it is an utmost necessity that these historic places, especially the gardens, must be well preserved and protected against the possibilities of damage that these gardens constantly face if we are to pass on these gardens to future generations as living examples of our cultural heritage.