Kağıt atıkları geri kazanma sistemlerinin incelenmesi ve ekserji analizinin bir sisteme uygulanması
Research of paper recycling systems and exergy analysis of a system
- Tez No: 154326
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, atık kağıt, enerji, ekserji, mürekkep giderme, Recycling, waste paper, energy, exergy, deinking. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kağıt ve karton gibi değerlendirilebilir ataklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra hammaddeye veya ürüne dönüştürülür. Atıklar, ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulduğunda“geri dönüşüm”gerçekleşir. Atık kağıt kullanımı, ormanların korunmasındaki rolü dışında hava ve su kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlanmaktadır. Selüloz tesisi, yatırım ve işletme maliyetinin yüksek olması ve çevre bilincinin güçlenmesi kağıt endüstrisini atık kağıtların hammadde olarak tekrar kullanılmaya yöneltmiştir. Bu çalışmada; atık kağıt geri kazanım sistemleri incelenmekte ve izmit SEKA Kağıt ve Selüloz Fabrikası'nın ekserji analizi yapılmaktadır. Araştırma içerisinde; atık kağıtların sınıflandırılması yapılarak, atık kağıtta istenmeyen maddeler incelenmektedir. Mürekkep giderme yöntemleri araştırılarak, proseste kullanılan kimyasal maddeler gösterilmektedir. Geri dönüşümlü kağıt üretiminde ilk olarak hamur hazırlama işlemi ele alınmaktadır. Burada atık kağıtlar harmanlandıktan sonra pulperde liflerinin açılması, açılan liflerin eleklerden geçirilerek temizlenmesi, rifaynerde öğütülmesi incelenmektedir. Kağıt hamuru hazırlandıktan sonra kağıt üretiminde kullanılan sonsuz elek kağıt makinesi, presleme ve kurutma silindirleri araşunlmaktadır. Ayrıca izmit SEKA Kağıt ve Selüloz Fabrikası'nda yapılan analizlerde enerji ve ekserji kayıpları incelenmektedir.. Prosesin termodinamiğin ikinci kanunu analizi yapılarak ikinci kanun verimleri hesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Recycling waste like paper and carton, changes into raw material or product by physical and chemical process. When waste is used as second raw material, recycling occurs. Using waste paper decreases air and water pollution in addition to taking part of forest protection. Paper industry turns towards using waste paper as raw material, because of the high level of investment and enterprice cost of cellulase establishment and being strengtened of environment consciousness. In this work, paper recycling systems have been examined and izmit SEKA Paper and Cellulase Factory's exergy analysis has been made. In the research, classification of waste paper has been made and harmful materials in the content of waste paper have been examined. Deinking methods have been observed and chemical materials that are used in deinking process are shown. Firstly, preparation of pulp has been observed in production of paper recycling. In this part, after waste paper has been blended, fiber fractionation in pulper, fiber cleaning in sieve, grinding in rifayner have been examined. After pulp preparation unit, eternel sieve, pres unit and drying roller unit have been observed. Besides, loss of energy and exergy has been examined in the analysis that has been made in izmit SEKA Paper and Cellulase Factory. The analysis of the second law of thermodynamics has been made in process and output of the second law has been examined.