Sürekli mıknatıslı senkron motorun doğrudan moment kontrolu
Direct torque control of permanent magnet synchronous motor
- Tez No: 154332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYHAN GÜLEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürekli mıknatıslı senkron motor, doğrudan moment kontrolü, stator manyetik akısı, simulink modeli. xı, Permanent magnet synchronous motor, direct torque control, stator flux linkage, simulink model. xu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Endüstriyel uygulamalarda, sürekli mıknatıslı senkron motorlar, gittikçe daha geniş uygulama alanı bulmaktadır. Bu, motorun kaliteli güç yoğunluğundan, verim ve atalet oranındaki yüksek momentten kaynaklanmaktadır. Son yıllarda sürekli mıknatıslı senkron motorlar üzerinde yapılan çalışmalar, alan yönlendirmeli kontrol (FOC) ve doğrudan moment kontrolü (DTC) yöntemleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Uzay vektör teorisi, gerilim beslemeli inverter modeli ve uzay vektör modülasyonu, gerilim vektörleri seçim tablosunun oluşturulması ve gerilim vektörlerinin seçimi, sürekli mıknatıslı senkron motorun matematiksel modeli, PMSM kontrolünün temel konulandır. Bu çalışmada, sürekli mıknatıslı senkron motorun doğrudan moment kontrolü metodu ile uygulama gerçekleştirilmiştir. PMSM' nin analizi, elektromanyetik momentteki artışın, stator ve rotor manyetik akılarının arasında kalan açının artışı ile orantılı olduğunu göstermektedir ve bu yüzden stator manyetik akısının dönüş hızı mümkün olabildiğince hızlı arttırılarak, hızlı moment cevabı sağlanmış olur. DTC nin temel prensibi; moment ve stator manyetik akı ile gerçek değerleri arasındaki farka göre doğrudan, stator gerilim vektörlerinin seçilmesidir. Bu tezde; önce sürekli mıknatıslı senkron motorun (PMSM) modellenmesi, sonra da DTC kontrolü üzerinde durulmuştur. Daha sonra, PMSM' nin simulink modeli oluşturulmuş, DTC ile simülasyonu yapılmıştır. Ayrıca DTC ile PMSM'nin hız kontrolünün simulink ile simülasyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In industrial applications permanent magnet synchronous motors are being used increasingly in a wide range of applications. This is mainly due to its superior power density, high torque to inertia ratio and efficiency. In recent years, works on the permanent magnet synchronous motors have been concentrated on the areas of field oriented control (FOC) and direct torque control (DTC) methods. Space vector theory, voltage source inverter model and space vector modulation, the formation of voltage vector selection table and the selection of voltage vectors, the mathematical model of the permanent magnet synchronous motor are basic subjects in PMSM control. Direct torque control in permanent magnet synchronous motor is presented in this study. The analysis of PMSM shows that the increase of electromagnetic torque is proportional to the increase of the angle between the stator and rotor flux linkages and therefore, fast torque response can be obtained by increasing the rotating speed of the stator flux linkage as fast as possible. The basic principle of DTC is to directly select stator voltage vectors according to the differences between the torque and stator flux linkage and their actual values. In this thesis; first the modelling of permanent magnet synchronous motor (PMSM), afterwards, its DTC control had been examined. Consequently, the simulink model of PMSM has been formed, and simulation has been done with DTC. Additionally, a DTC of PMSM speed control system simulation with simulink has been realized.