Elektroretinogram (ERG), ERG bileşenlerinin incelenmesi ve ERG'nin klinik elektrofizyolojisi
Electroretinogram (ERG), ERG's components and the clinical electrophysiology of ERG
  1. Tez No: 154333
  2. Yazar: SEDAT ERGİNÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYHAN GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electroretinogram (ERG), Retina dejenarasyonları, ERG bileşenleri, mfERG, OP (Osilatör Potansiyelleri). xı, Electroretinogram (ERG) and it's components, Retinal Disorders, Oscillatory Potentials (Ops). xu
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Ekseriyatla retina kaynaklı görme bozukluklarmın klinik teşhisinde kullanılan Elektroretinogram (ERG) ölçüm düzeneği, ERG'yi oluşturan bileşenler ve bu bileşenlerin oluşumuna sebebiyet veren etkenler açısından incelenmiştir. ERG'nin günümüz göz sağlığındaki popülerliği ve ülkemizde şimdiye dek ERG konusunda yapısal inceleme türündeki bilimsel çalışmaların çok fazla olmayışı bu incelemenin çıkış noktasını oluşturmaktadır. ERG ölçüm düzeneği incelenirken, gözün yapısının ve görme fonksiyonlarının bilinmesinde fayda olduğu düşünülerek, gözün yapısı, görme fonksiyonu ve retinal göz kusurlarına yüzeysel olarak değinilmiştir. Ölçüm sisteminde kayıt alma esnasmında harici veya göz içi ölçüm elektrotları, renkli veya beyaz ışık uyarıcılar, amplifikatörler, stroboskop, osiloskop, konverter v.b. çevresel elemanlardan yararlanıldığı göz önünde bulundurulmuş ve dolayısıyla gözdeki elektriki aktiviteler de araştırılmıştır. ERG'yi oluşturan A, B, C ve D ana dalgalan dışmda herhangi harici bir etken sebebiyle -uyarıcı yoğunluğu, ışık rengi, hastanın psikolojik durumu, yaş ve cinsiyet- ana dalga üzerinde oluşan diğer dalgacık, OP'lere ve titreşimlere de yer verilmiştir. ERG kayıt sisteminin klinik elektrofizyolojisi faal bir klinik örneğiyle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, Electroretinogram (ERG) measuring system that is commonly used for clinical diagnosis of retinal disorders has been examined discussing ERG components and affects caused their occurance. This study has been taken up only because the recent popularity of ERG in medicine and the inadequacy of scientific researches about Electroretinogram. During carefully studying of ERG measuring system, it was thought that recollection of constitution of eye and eye functions might be useful. Therefore, concerning subjects are superficially mentioned. Several internal and external interfaces or peripheral devices- like electrodes, colored or white light stimulus, amplifiers, stroboscope, oscilloscope, converters e.tx. are used over the entire course of ERG recording. Accordingly, electrical activities in the eye have been searched. In a section, except A, B, C and D main waves which create ERG, some diverse ripples, OPs and oscillations that are occured by exterior factors- such as stimuli intensity, light color, psychological state of patient, age and sexuality- have been discussed. Finally the clinical electrophysiology of ERG has been exemplified with an active clinic sample.