İmar uygulamalarında taşınmaz değerlemesi, Avcılar örneği
Property valuation development application, an example for Avcılar
  1. Tez No: 154334
  2. Yazar: SEVGİ KARAYÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ŞENGEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir planlama, planlama araçları, imar uygulama araçları, gayrimenkul, taşınmaz değerlemesi, değerleme yöntemleri ıx, urban planning, planning tools, development application tools, real property, property valuation, evaluation methods
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Türkiye'de kırdan kente göç, günümüzde halen devam etmektedir. Hızlı kentleşme sonucunda da sağlıksız,çarpık, riskli kentsel mekanlar oluşmaktadır. Kontrollü, sağlıklı ve düzenli bir yapının oluşturulması amacında olan planlar, hızlı kentleşmenin gerisinde kalmıştır. Oysa ki, planlama, sosyal, psikolojik ve politik bakımlardan arzu edilen ile, ekonomik ve teknik olanakların bağdaştınlmasını sağlayarak, mevcut durumda saptanan sorunları çözümlemek, kararlar üretmek ve bu kararlan gerçekleştirecek araçları oluşturmak için vardır. Kentsel sorunların çözümü, planlama kararlarının uygulanabilirliği, yasal düzlemde tanımlanmış uygulama araçlarının varlığı, çeşitliliği ve bu araçların objektif ve sağlıklı bir şekilde kullanılıp, kullamlmadığı ile doğrudan ilişkilidir. Uygulama araçlarının sağlıklı ve dengeli bir biçimde kuUanılmasında taşınmaz mal değerlemesinin önemi ortaya çıkmaktadır. Günümüzde, mevcut sağlıksız ve riskli kentsel dokuların iyüeştirilmesi veya yeniden üretilmesine yönelik kentsel dönüşüm projeleri planlamanın gündemine ve kapsamına girmiştir. Bu konularda taşınmaz malların değerlemesi özel önem taşımakta, taşınmaz mal değerleme konularının da planlama gündemine girmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, önce planlama ve planlama ilkeleri kavramları ve; planlamadaki uygulama araçları ve taşınmaz değerlemesinin planlama açısından önemi incelenmiştir. Sonraki aşamada ise, değerleme yöntemleri ele alınmış, taşınmaz değerlemesinin Türkiye'deki hukuki yapısı ve uluslararası değerleme kuruluşları araştırılmıştır. Değerlemeye ilişkin sürekli bir veri tabanının oluşturulması ve bu veri tabanının tasarımı konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, the migration from rural areas to urban areas has continued. Unhealthy, crooked and risky urban areas have formed as a result of rapid urbanization. The plans, that have the aim of forming controlled, healthy and systematic structures, are becoming underdeveloped of urbanization. Whereas, planning is exist for solving the existing problems, producing the rights forming the tools by achieving a harmony of economic and technical possibilities that are presented social, psychological and political aspects. The solution of urban problems, the practicability of plans, the existence and difference of applied instruments defined in legality are connected directly with these instruments that are directed or undirected objectively and healthy. The importance of immovable property evaluation is taken form in use of correct and healthy application tools. In recent days, the importance and reproduction of existent unhealthy and risky urban areas are becoming the important subject in the concept of urban transformation projects in planning. At this point, immovable property evaluation has an important place and the matters of this immovable property evaluation have to join in planning. In this thesis study, firstly, the importance of planning and the rules of planning, the application instruments in planning, the valuation of real property are investigated through the perspective of planning. Secondly, evaluation methods, the legal structure of valuation of real property in Turkey and in international institutions are studied. At the end, it is proposed a new continuous data base of evaluation.