SiC partikül takviyeli Al metal matrisli kompozitlerin difüzyon kaynağı
Diffusion bonding of SiC partilucate reinforced Al metal matrix composites
- Tez No: 154337
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al metal matrisli kompozit, SiC, difüzyon kaynağı, toz metalürjisi, Al metal matrix composite, SiC, diffusion welding, powder metallurgy. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Günümüzde metal matrisli kompozitlerin yapı malzemesi olarak kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu malzemelere olan ilgi ikincil proseslerden biri olan birleştirme yöntemlerinin anlaşılmasını ve geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Metal matrisli kompozitlerin birleştirilmesinde difüzyon kaynağına olan ilgi giderek artmaktadır. Difuzyon kaynağı, sıcaklık ve basıncın etkisi ile birleştirilecek malzemeler arasında difuzyon sonucunda gerçekleşen bir katı hal birleştirme yöntemidir. Bu çalışmada metal matrisli kompozitler içinde en çok tercih edilen SiC partikül takviyeli Al matrisli kompozitlerin üretimi ve difüzyon kaynağı ile birleştirilmesi amaçlanmıştır. SiC partikül takviyeli Al matrisli kompozitler %5, %10 ve %15 takviye hacim oranlarında geleneksel toz metalürjisi yöntemi ile üretilmiştir. Üretilen kompozit malzemeler makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmiştir. Toz metalürjisi yöntemi ile elde edilen kompozit malzemelerin difuzyon kaynağı ile birleştirilme kabiliyetleri araştırılmıştır. Difüzyon kaynağı işlemleri vakum atmosferde 540°C sıcaklıkta, 3-6 MPa basınç değerinde 1 saat süre ile gerçekleştirilmiştir. Kaynak işlemlerinde farklı takviye hacim oranına sahip kompozit malzemeler kullanılarak takviye oranının birleştirme kabiliyetine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Metal matrix composites are becoming more popular as structural materials, and joining of them is, therefore, of paramount importance. As these new materials become available, it is necessary to define and optimise joining techniques. There has been growing interest in diffusion welding of Al based metal matrix composites as one of these joining techniques. Diffusion welding is a joining technique in which temperature and pressure produce, through diffusion, coalescence of the base metals being bonded. In this study,it is aimed manufacturing and diffusion welding of SiC particulate reinforced Al metal matrix composites which are the most popular materials in particulate reinforced metal matrix composites. SiC particulate reinforced Al metal matrix composites were produced by conventional powder metallurgy techniques with 5-10-15% volume fractions. Then these composites were observed with macroscopic and microscopic techniques. The joining ability of the composites produced by powder metallurgy was investigated. Diffusion welding processes were realized at 540°C, with 3-6 MPa pressures for 1 hour under vacuum atmosphere. The effect of volume fraction on the joining ability was investigated by using composites reinforced with different volume fractions.