SMC yöntemi ile üretilen doğal gaz kutu kapaklarının mekanik özelliklerinin parça kalınlığına bağlı olarak incelenmesi
Inspection of the change in mechanical properties of natural gas box covers produced with SMC method according to thickness
  1. Tez No: 154338
  2. Yazar: NUHMEHMET SİMİTCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik matrisli kompozit, cam fiber takviyeli kompozit, SMC, E-camı, basınçlı kalıplama, Plastic matrix composite (PMC), glass fiber reinforced composite, SMC (Sheet Moulding Compounds), E-glass, compression moulding (molding). XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Günümüzde malzeme biliminin büyük bir hızla ilerlediği en önemli araştırma konularından birisi kuşkusuz kompozit malzemelerdir. Kompozit malzemeler, istenilen özelliklere göre çok geniş bir formulasyon yelpazesine sahiptir. Termoseting reçine, cam elyaf fiber takviye ve dolgu maddelerinden oluşan üç bileşenli kompozit bir malzeme olan SMC (Sheet Moulding Compound), üstün korozyon dayanımı, yüksek elektriksel yalıtım, mükemmel yüzey pürüzsüzlüğüne sahiptir. SMC üretim teknolojisi esasen taşıyıcı matris malzemesi ile kırpılmış cam fiberlerin belirli bir sıcaklık ve yüksek basınç altında kalıplanarak pişirilmesidir. SMC kompozitler yüksek dayanım, pürüzsüz yüzey ve düşük maliyet gibi daha birçok üstün özelliğin bir arada istendiği uygulamaların vazgeçilemeyen seçeneği haline gelmektedirler. Son on sene içinde özellikle otomotiv, havacılık, denizcilik ve demiryolu gibi büyük endüstri kollan başta olmak üzere daha birçok alanda plastik matrisli kompozit malzeme kullanımı üzerinde yapılan araştırma-geliştirme çalışmaları, biyomedikal uygulamaları gibi hassas yüksek teknoloji alanlarına da yayılmıştır. SMC yöntemi ile üretilmiş doğal gaz kutuları ise şu anda ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünyada tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays one of the most popular research subject for materials science is composites technology. Composite materials can easily be formulated for any kind of need and usage area. SMC (Sheet Moulding Compounds) is a type of fiber-reinforced composite material which primarily consists of a termosetting resin, glass fiber reinforcement and filler, has a great corrosion resistance, high electrical insulation, excellent surface smoothness. SMC manufacturing technology offers a wide range of possibilities to combine short and chopped fibers with matrix material under heat and high pressure by compression moulding. SMC composites technology is a valid choice for use in any industry where applications require high strength, smooth surface, low cost effectiveness and more together. For ten years SMC composites are basic materials for aerospace, automotive, marine and railway industries which have extended their usage area to biomedicals and new hi-tech research and development areas for more suitable appliations. Including our country natural gas boxes produced by SMC technology is used all over the world.