Cam ve camsı malzemelerde sertlik-eğme dayanımı ilişkisi
The relationship between hardness and flexural strength of glass and vitreous materials
- Tez No: 154339
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam, temperlenmiş cam, sır, karo, sırlı seramikler, Vickers sertliği, üç nokta eğme dayanımı. ıx, glass, tempered glass, glaze, tile, floor tile, tree-point bending, hardness vickers, modulus of rupture
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Seramik malzemeler yük taşıma amacıyla kullanıldıklarında mekanik özellikleri önem kazanır. Aynı zamanda mekanik özellikler; elektriksel, manyetik, optik ve kimyasal özellikler gibi diğer özelliklerle de bağlantılıdır. Seramik malzemeler bu etkilere direnmek için tasarlanmadıysa, herhangi bir yük uygulandığında bu durum kopma için yeterli sebep oluşturur. Pek çok seramik malzemede çatlak yayılması ani kopmalarla sonuçlanır. Bu çalışmada sırlı seramik, frit ile temperlenmiş ve temperlenmemiş camların mekanik özelliklerini karşılaştırmak amacıyla sertlik ölçümleri ve eğme testleri yapılmıştır. Temperlenmiş camın HV sertlik değeri eğme mukavemetinin yaklaşık 4,4 katı, temperlenmemiş camın HV sertlik değeri eğme mukavemetinin yaklaşık 9 katı olduğu görülmüştür. Sırlı seramiklerin eğme dayanımları ve Vickers sertlik değerleri arasında bir bağıntı bulunmuş, sur kalınlığı azaldıkça sertlik değerlerinde artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mechanical behaviour of ceramics has high importance since they can be used for load carrying purposes. Furthermore mechanical properties are so related with many other properties such as electrical, magnetic, optical and chemical. If ceramic materials were not designed to endure to these kinds of effects occurring of flaw, failure and fracture is an inevitable result when a load is applied and in many ceramic materials crack propagation results with sudden flaws. In this study, to compare mechanical properties of various vitreous materials, micro hardness and modulus of rupture (MOR) measurements of glazed ceramics, frits, tempered and untempered glass has done. For tempered and ordinary glass the proportion between HV hardness value and MOR is found simultaneously app 4.4 and 9. For glazed ceramics a mathematical equation is obtained between HV hardness and MOR value and an increase in micro hardness is found when the glaze thickness is decreased.