Polistiren kullanılarak üretilen seramik köpük süzgeç üretim yönteminin incelenmesi
Observation of production method of ceramic foam filter using polystyrene
  1. Tez No: 154341
  2. Yazar: ZEYNEP TAŞLIÇUKUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KUŞKONMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik köpük süzgeçler, süzme, polistiren. vı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Döküm sırasında metallerde zararlı etkilere neden olan kalıntıları gidermek amacıyla çeşitli süzme yöntemleri kullanılmaktadır. Süzme işlemi sonucu hurda miktarı azalır, dökümün mekanik özellikleri iyileşir. Seramik köpük süzgeç kullanılarak yapılan süzme işlemi, süzme yöntemlerinden bir tanesidir. Seramik köpük süzgeçler metal akışım yumuşatarak yolluk içindeki türbülansı azaltırlar. Bu çalışmada geleneksel seramik süzgeçler ile seramik köpük süzgeçlerin üretim yöntemleri, süzme mekanizmaları ve süzme verimleri karşılaştırılmış, yeni bir yöntemle seramik köpük süzgeç üretimi amaçlanmıştır. Poliüretan yerine polistiren kullanılarak üretilen süzgeçlerin gözenek boyutları, miktarı kontrol altına alınarak daha kaliteli ve daha ucuz seramik köpük süzgeç üretimi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The inclusions present in the metals cause serious problems. There are various filtration methods to remove these inclusions. After filtration scrap rates decrease and the mechanic properties of the castings increase. The filtration of metals using ceramic foam filter is one of the methods of filtration. Ceramic foam filters can reduce turbulance in the gating system by smoothing the flow. In this study, the production methods, mechanism of filtration and filtration effectiveness of ceramic foam filters and conventional ceramic filters are compared. New method of production of ceramic foam filter is studied. Instead of polyurethane, polystyrene is used in the production of ceramic foam filter. By tiiis method, the size and the rates of porosity are controlled. It also enables the production of qualified and cheaper ceramic foam filters. Keywords; Ceramic foam filters, filtration, polystyrene. vn