Ergitme va katı hal kaynak yöntemleri ile farklı malzemelerin birleştirilmesi, mekanik ve mikroyapı özelliklerinin karşılaştırılması
Welding of dissimilar materials with fusion and solid state methods, comparison of mechanical and microstructural properties
  1. Tez No: 154342
  2. Yazar: ÜSTÜN DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL DAĞLILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TIG, Katı hal kaynağı, Ergitme kaynağı, Farklı metallerin kaynağı. xı, GTAW, Solid state welding, Fusion welding, Dissimilar metals welding xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Farklı malzemelerin TIG ve sıcak basınç yöntemleri ile birleştirilmesi incelenmiştir. Atmosferik ortam şartlarının, ısı geçişlerinin ve yüklerin değişken olduğu yerlerde gereksinim duyulan birbirinden farklı metallerin birleştirilmesi, bölgesel ısı dayanımının ve uygun maliyetin arandığı kullanım alanlarında tercih edilmektedir. Hassas birleştirmelerde ergitme esaslı yöntemlerden Laser ve katı hal yöntemlerinden Difuzyon teknikleri kullanılır. Malzeme kaybının göz önüne alındığı alanlarda ise TIG, elektrik ark, MIG, MAG, sürtünme ve sıcak basınç kaynakları kullanılmaktadır. Yüksek ısı dayanımının ve şekil değiştirme oranının avantajları sebebiyle paslanmaz çeliklerin dökme demir ve imalat çelikleri ile birleştirilmesi yapılmaktadır. Malzeme kesitinin 5 mm'yi geçmediği bağlantılarda TIG kaynağı tercih edilir. Paslanmaz çeliklerin diğer çelik türleri ile TIG kaynaklarının yanında, sıcak basınç kaynağıyla birleştirilen yüksek hız takım çeliğinin ve yapı çeliğinin kaynak kabiliyetleri mekanik, mikro yapı ve makro yapı deneyleri ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The joining of different materials with GTAW and solid state pressure welding (SSPW) have been investigated. Bonding of different metals is desirable in variable atmospheric conditions, heat transfer and forces where the local heat resistance and optimal cost are needed. Laser technique of fusion welding and Diffusion technique of solid-state welding are used in precision bindings. At where the loss material isn't important GTAW, electric arc, MIG, MAG, friction and SSPW techniques are widely used. Due to the advantages of high temperature resistance and plastic deformation ratio, stainless steels are welded with cast irons, case hardening and structure steels. GTAW is usually preferred in the joining those thickness of the piece does not exceed 5 mm. GTAW of stainless steel to cast irons, structure and case hardening steels and SSPW of high speed tool steel to structure steel have been examined in terms of weld ability and mechanical tests, micro structural and macro structural examinations have been carried out.