Tane küçültülmüş düşük alaşımlı yüksek karbonlu çeliklerin sürtünme kaynağı ile birleştirilebilirliğinin araştırılması
Investigation of weldability of fine-grained low alloyed high carbon steels by friction welding
- Tez No: 116596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ötektoidüstü çelik, Süperplastiklik, Sürtünme, Sürtünme Kaynağı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ill ÖZET DOKTORA TEZİ TANE KÜÇÜLTÜLMÜŞ DÜŞÜK ALAŞIMLI YÜKSEK KARBONLU ÇELİKLERİN SÜRTÜNME KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Niyazi ÖZDEMİR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Ana Bilim Dalı 2002, Sayfa: 113 Çağımızdaki teknolojik gelişmeler, yeni malzemelerin ve bu malzemelerin birleştirilmesinde güvenle kullanılabilecek yeni birleştirme yöntemleri geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bilinen bazı malzemelere ise çeşitli işlemlerle daha iyi özellikler kazandırılmıştır. Yüksek karbonlu çelikler de bu malzemelerdendir. Bünyesindeki yüksek karbon nedeniyle oda sıcaklığında şekillendirilmeleri çok güç olan bu malzemelerin bazı sıcaklıklarda süperplastik davranış gösterdiklerinin anlaşılması ve süperplastiklik koşullarının öğrenilmesi endüstride kullanılabilir hale gelmelerini sağlamıştır. Bir malzemenin endüstriyel kullanımı, güvenle birleştirilmesine bağlıdır. Yüksek karbonlu çelikler, süperplastiklik sıcaklıklarda kolayca şekillendirilebilir olmalarına rağmen, ergitme kaynağı yöntemleri ile birleştirildiklerinde, süperplastikliği sağlayan mikro yapıları bozulmakta, ayrıca içermiş oldukları yüksek karbon yüzünden kaynak bölgesinde çatlamalar meydana gelmektedir.IV Belirtilen bu nedenlerden dolayı bu tip çeliklerin katı hal kaynak yöntemleri ile birleştirilebilme koşullarının araştırılması endüstriyel açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada ötektoid üstü bir yüksek karbonlu çelik, süperplastiklik üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen Al, Mo ve Ti ile alaşımlandırılarak süperplastik hale getirilmiş (küçük taneli yapı kazandırılmış) ve bir katı hal birleştirme yöntemi olan sürtünme kaynağı ile birleştirilmiştir. Çalışmanın amacı sürtünme kaynağı parametrelerinin, tane küçültülmüş yüksek karbonlu çeliğin birleşme bölgesindeki dolayısıyla, süperplastik yapı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Sürtünme kaynağı deneyleri tarafımızdan imal edilen sürekli tahrikli sürtünme kaynağı makinesinde yapılmıştır. Çalışmada, hem tane küçültme işlemleri hem de kaynak sonrası, numunelerin mekanik özellikleri ve mikro yapıları çekme testi, optik mikroskobi ve SEM ile incelenmiş, kaynak bölgesinde Vickers Sertlik sıkalası ile sertlik dağılımı belirlenmiştir. Kaynak bölgesinde özellik gösteren yapılar EDAX ile analiz edilmiştir. Çekme testi uygulanan numunelerin kırık yüzeyleri SEM ile incelenmiştir. Bu çalışmada, 1. bölümde konuya giriş yapılmış, 2. ve 3. bölümde katı hal kaynak yöntemleri ve sürtünme kaynağı ile ilgili bilgiler, 4. süperplastiklik, süperplastikliğe tesir eden faktörler ve süperplastiklik mekanizmaları ile ilgili literatür verilmiştir. 5. bölümde konu ile ilgili literatür sunulmuştur. 6. bölümde deney çalışmaları, 7. bölümde deney sonuçları ve 8. bölümde ise deney sonuçlarının değerlendirilmesi ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Phd THESIS INVESTIGATION OF WELDABILITIY OF FINE - GRAINED LOW ALLOYED HIGH CARBON STEELS BY FRICTION WELDING Niyazi OZDEMİR Fırat University Graduate School of Science Metallurgy Education 2002, Page: 113 Recent tecnological developments have forced development of new materials and new joining methods for these materials. Some well-known materials have been gained better properties with various techniques. High carbon steels are among these materials. High carbon steels can not be formed easliy at the room temperature due to the high carbon content. After it was understood that these steels exhibited superplastic behavoirs at some high temperatures and their superplasticity conditions were determined, they began to be used in industry as structural materials. The use of a material in industry as a structural material depends on the joining methods which enables a sound and safe joint. Although high carbon steels can be formed effectively at their superplastic temperatures, in case ofVI joining by the conventional welding methods (fusion welding methods), their superplastic microstructure change and cracking occurs in the welding region. Therfore, it has big importance to investigate joining conditions of these steels with solid state bonding methods when considered industry. In this study, a hypoeutectoid steel alloyed with small amounts of Al and Mo and Ti, which are known to have benifical effect on superplasticity was made superplastic with thermo mechanical processes and then bonded with friction welding. The aim of this study is to determine the effects of the friction welding parameters on the microstructure or superplasticity properties of fine-grained (superplastic) high carbon steel. Friction welding experiments were performed in a direct-drive friction welding machine produced by us. In this study, after both grain refining and friction welding, the mechanical properties and rnicrostructures of the speciments were examined with tensile test and optical microscopy and SEM respectively. Hardness distributions were determined by Vickers hardness scale across the welding interface. The special occurences in the weld region were analysed with EDAX. The fractographic examinations were performed with SEM. As a result, in friction welding of fine grained high carbon steel, the temperature achieved in the welding zone and forging pressure were determined to be effective on superplastic microstructure. In the first chapter of the study, an introduction is given. In the second and third capters informations on solid-state welding methods and friction welding are presented. In the fourth chapter, superplasticity and the effect of superplasticty parameters, materials studied for superplasticity are dealt with. In the fifth capter, literature dealing with friction welding is given. In the sixth capter the experimental studies, in the sventh capter the results of the experiments are given. In the eighth capter, conclusions and recommendations are presented. Key words : Hypoeutectoid Steel, Superplastic, Friction, Friction Welding