Varyasyon metodu ve sonlu elemanlar tekniği ile çubuk stabilitesinin incelenmesi
The stability analysis of bars by variation and finite element method
  1. Tez No: 154343
  2. Yazar: HAKAN İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCÜMENT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çubuk stabilitesi, sonlu elemanlar tekniği, varyasyon metodu, toplam potansiyel enerji yöntemi, yöntem. VI, Bar stability, finite element method, variation method, total potential energy method, method VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Programlama ile bilgisayar ortamına diğer tekniklerden daha kolay adapte edilebilen sonlu elemanlar tekniği ile çubuk elemanlarda, sistemin ayrıldığı belli sayıdaki elemana bağlı olarak hata oranlarının nasıl azaldığı incelenmiştir. Toplam potansiyel enerji yöntemi ve sonlu elemanlar tekniği ile stabilite çözümleri yapılmış, denge yöntemiyle bulunan kesin çözümlerle karşılaştırılmıştır. Örnek olarak sürekli değişken kesitli bir çubuğun sonlu elemanlarla stabilite analizinde, sistem ayrıldığı her elemanla ani değişken kesitli çubuklar topluluğuna dönüştürülmüştür. Bu şekilde yapılmış bir idealizasyonun, eleman sayısı arttıkça gerçek sisteme yaklaşan hatlara sahip olduğu düşünülmüştür. îki ucu ankastre ve eksenel P yüküne maruz çubuğun sonlu elemanlar tekniği ile stabilite analizinde sistem 2, 4, 6, 8, 10 eşit parçaya bölünerek sonuçlar bulunmuş ve hata oranlarının eleman sayısı arttıkça azalmasına ilişkin bir grafik oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bars were analyzed by finite element method, which is more adaptable than other methods for programming in computer, from the point of view of how the proportion of deviation which is related certain number of system element, is decreased. Solutions of stability were studied by total potential energy and finite element method, and then these were compared with definite solutions which are found by equilibrium method. For example; in a stability analysis of bar has continual modulating cross-section, the system was transformed into bars group have instant modulating cross-sections, with every part of the system elements. In this idealization, it's assumed that, system was attempted to come closer the original system by the increase of element number. In analysis of bar stability by finite element method, a bar was exposed to P axis load, separated 2, 4, 6, 8, 10 equal pieces and a graph was made about effect of increase of element number over reduction of proportion of deviation.