Betorname bina onarımlarının statik etkileri
Static effects of reinforced concrete buildings
- Tez No: 154346
- Danışmanlar: PROF. NACİ YÜCEFER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: kolon, kiriş, mantolama, güçlendirme, statik, column, beam, jacketing technique, strengthen, static XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Bu tezin amacı yapıların taşıyıcı sistemlerini güçlendirerek uygulanan mantolama tekniğinin yapı sistemi üzerindeki etkilerini göstermektir. Bunun için örnek bir yapı sistemi ele alınmış ve sistemdeki kolonların mantolama tekniği ile kesitleri değiştirilerek sistemi etkileyen kuvvetler karşılaştırılmıştır. Örnek çalışma 6 katlı bir yapı olup, taşıyıcıları kolon ve kirişlerden oluşan çerçeve sistemdir. Zemin sınıfı Z4 düşünülmüş; bina önem katsayısı 1=1,0, 15mx20m plan boyutlarında, iç kirişler 20/60cm, dış kirişler 20/50cm, kolonlar zemin katta 40/40cm, 30/50cm, 50/50cm kesitinde, malzeme C20/S420 kabul edilerek değerlendirme yapılmıştır. İlk aşamada; güçlendirme yapılmadan önce mevcut sistem incelenmiş ve sonuçlan değerlendirilmiştir. İkinci aşamada; bütün kolonlara 5cm mantolama yapıldığı farzedilerek sistem analizi yapılmış; sonuçlar karşılaştırılmıştır. Mantolama kalınlıkları 10cm, 15cm, 20cm'ye değiştirilerek, yeniden yapılan statik hesap sonuçlan, iç kuvvetler incelenerek değerlendirilmiştir. Sistem üzerinde yapılan bütün işlemlere zemin katında mafsallar eklenerek değerlendirilmiş olup, statik etkilerin sonuçlan karşılaştınlmıştır. Düşey yüklere göre çerçeve statik hesabında“SAP 2000 V”programı da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this thesis is to show the effects of“jacketing technique”for strengthening the structural systems of buildings. For this reason, an exemplary building system has been chosen; the sections of the colons have been changed by the jacketing technique in order to observe the variations of the forces affecting the system. The work has been performed on a six-storey building with a concrete framework system, which has colons and beams as a structural system. The building is considered to be at a fourth degree earthquake zone, with building importance coefficient equaling one, (1=1,0); dimensions 15mx20m; inner beams 20/60cm, external beams 20/50cm; ground floor beams taken as 40/40cm, 30/50cm, 50/50cm and the evaluation is done with material C20/S420. In the first phase, the system has been evaluated in its current state without jacketing technique performed, and results have been shown. In the second phase, 5 cm jacketing has been performed to all colons, system has been analyzed and static effects have been compared. Jacketing has been increased to 10cm, 15cm and 20cm; and at each phase the system has been compared and analyzed for static effects. In all processes, systems have been evaluated considering the ground floor joints added, and static effects have been compared. SAP 2000 program has been used for framework static calculation for vertical loads.