Tek açıklıklı açık kesitli çok ana kirişli köprülerde yatay ve düşey yük etkilerinin ince cidarlı çubukların burulma teorisine göre incelenmesi
The search of the vertical and lateral load effects to thin walled framed at single span open sectioned multi beamed bridges according to torsion theory
- Tez No: 154345
- Danışmanlar: PROF. NACİ YÜCEFER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köprü, Burulma teorisi, Courbon Yöntemi, St. Venant Burulması, Çarpılma ıx, Bridge, Torsion theory, Courbon method, St. Venant, Wrapping
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Bu çalışmada; çok kirişli köprü tabliyesindeki ana kiriş sisteminde, yatay ve ya düşey yük etkilerinden oluşan burulma momentlerinin etkileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İlk iki bölüm, ince cidarlı açık kesitli çubukların burulma teorisinin ve bu yöntemle yük dağıtımının yapılmasının açıklanmasına ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, kirişli köprülerde yük dağıtımı için pratik bir yöntem olan Courbon yöntemi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, anılan iki yöntemle örnek köprü sistemi üzerinde, düşey yük halinde kuvvetlerin dağılımı bulunmuş ve kıyaslanmıştır. Beşinci bölümde, birim burulma yükünün farklı durumları için her bir anakirişte oluşan St. Venant burulması, çarpılma burulması, gerilmeler ve kuvvetler bulunmuş ve değişimleri araştırılmıştır. Bulunan bütün sonuçlar tablolaştırılmıştır. Altıncı bölümde, yatay yük hali için hazırlanan tabloların çözümlerde kullanılışına yer verilmiştir. Yedinci bölümde, sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this study is to compare the torsional effect of both vertical and lateral loads on girders of a RC bridge. İn the first two chapter, the theory of torsion for thin-walled open section frame elements is presented and also load distribution method by the help of this theory is explained, th the third chapter, Courbon method is explained as a practical method to determine the distribution of among the girders. The fourth chapter comparatively gives the load distrubutions of vertical loads determined using the two methods explained in the former chapters for a sample bridge, tn the fifth chapter, for different cases of unit torsional load, calculated St. Venant torsion, wrapping torsion, forces and streses are presented and their variation is investigated. All the results obtained in this chapter are tabulated in the sixth chapter, solution method by the help of tables prepared for lateral loads is explained. Finaly, in the last chapter of the study, results are presented.