Bir sentez ışığında betornarme bir konutun geçerli yönetmeliklere göre tasarımı
Design of reinforced cocrete building according to current code in the light of a synthesis study
  1. Tez No: 170995
  2. Yazar: ÇETİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, Taşıyıcı Sistem Elemanları, Düzensizlikler, Betonarme Bina Tasarımı, Yürürlükteki Yönetmelikler vm, Rainforced Concrete, Support System Elements, Disorders, Desing of Rainforced Building, Current Codes. DC
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZET Bilindiği üzere betonarme yapıların tasarımı için yürürlükte bulunan başta“Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları (TS500-2000)”ve 'Türk Deprem Yönetmeliği (TDY-1998)" olmak üzere bir çok yönetmelik mevcuttur. Betonarme yapı tasanmlannm yürürlükte bulunan bu yönetmeliklere uygun olarak yapılmasının bir zorunluluk olduğu bilinmektedir. Oysa oldukça yeni koşullar içeren bu yönetmeliklerin uygulamalarında bazı tereddütler ve zorluklar bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, betonarme bina türü yapıların yürürlükte bulunan yönetmeliklere uygun olarak tasarımı için gerekli olan bilgilerin kısa bir sentezinden sonra bu bilgileri örnek olarak seçilen bir konut tasarımına uygulayarak bazı sonuç ve öneriler getirmekten ibarettir. Bu amaçla gerçekleştirilen bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup bu bölümde bir binayı oluşturan elemanlara etkiyen yatay ve düşey yükler, yüklere göre kesit etkilerinin hesabı ve boyutlandırmalar üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde ise, birinci bölümde verilen bilgiler ve yapılan açıklamalar yardımıyla örnek olarak seçilen betonarme bir binanın tasarımı yapılmakta ve elde edilen bulgular çizelgeler halinde verilmektedir. Üçüncü bölüm ise çalışmadan çıkarılan bazı sonuç ve önerilere ayrılmıştır. Bu son bölümü kaynaklar dizini ve özgeçmiş izlemektedir. Bu çalışma, betonarme binaların tasarımında yürürlükte bulunan yönetmeliklerin ortaya koyduğu koşullan sağlamak ve işlem adımlarının tekrarım azaltmak için, taşıyıcı sistem seçiminde, özellikle düşey taşıyıcı elemanların yerleşim düzerimin, simetrisinin, yatay ve düşey doğrultudaki sürekliliğinin son derece önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Design of Reinforced Concrete Building According to Current Code in the light of a Synthesis Study As known, there are a lot of codes for the design of reinforced concrete stuctures. These are mainly“Requirements for design and construction of Reinforced Concrete Stuctures (TS 500-2000)”on“Turkish Earthguake code (TEC- 1998)”. It is well known that, design of reinforced concrete structures according to these codes is a necessity. However, there are some hesitonces and difficultys in the application of these codes including a lot of new requirement. The aim of this study is to make a synthesis study on the knowlodges required for the design of reinforced concrete building according to current code and than to give some result and suggestions by using these knowledge for a design of an example building. For this aim, this study consist of three sections. In the first section, general knowledges section, horizontal and vertical loads effecting the element of reinforced concrete buildings, calculating of cross-sections forces and design of these elemants are given. In the second section, desing of a reinforced concrete building is mode by using the knowlodges given in previous section for on example. And than the results obtained in this study are given in the concerning tables. This study show that, to provide the conditions given in the current codes for the design of reinforced concrete building and to reduce the process time, selecting of support system especially layout arrangement of vertical support system, symmetry, horizontal and vertical continuity are very important.