Rijit ve yarı rijit bodrumlu düzlem çerçevelerin deprem yükleri altındaki davranışlarının irdelenmesi
Behavioral analysis of portal frames with rigid and semi-rigid basements under earthquake effect
- Tez No: 154355
- Danışmanlar: PROF. İBRAHİM EKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Modların süperpozisyonu yöntemi, eşdeğer deprem yükü yönetimi, rijit bodrumlu yapılar, özel mod, bodrum katların kütleleri, yönetmelik, düzlem çerçeveler, Modal superposition method, equivalence earthquake load method, buildings with rigid basements, natural modes of vibration, the inertia forces of rigid regions, eartquake code, portal frame. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yapıların deprem hesaplarında ;“modların süperpozisyonu yöntemi”uygulanırken genellikle katkılarının daha büyük oldukları düşünülerek, büyük“özel periyotlu”birkaç özel modla yetinilmektedir. Bu durumda, düzenli yapılar için diğer özel modların etkileri çok küçük kalmakla birlikte, rijit bodrumlu yapıların rijit bölümlerindeki atalet kuvvetleri hesaba girmemiş olmaktadır. En büyük periyodu esas alan yönetmelik hükümlerinin öngördüğü yöntemlerde ise; bodrum katların kütleleri hesaba katıldığı zaman bu bölgelere ilişkin atalet kuvvetleri, yapının üst bölümlerine aktarılmış olmakta ve yapının hesap sonuçlarını doğrudan etkilemektedir. Olası sakıncaları gidermek amacıyla tez çalışmasında ; bu tür sistemler için, rijit ve rijit olmayan yapı bölümlerine ilişkin özel vektörlerin birbirlerinden ayrılmaları ve bazı özelliklerden de yararlanılarak, tam ve yarı rijit durumlar için geliştirilmiş yönetmelik yöntemleri olan,“modların süperpozisyonu ve eşdeğer deprem yükü yöntemleri”ile düzlem çerçeve analizleri yapılarak bu nitelikteki düzlem çerçevelerin deprem etkisi altındaki davranışları irdelenmiştir. Bu bağlamda ; çalışmanın birinci bölümünde tezin“amaç,kapsam ve yöntemi”açıklanarak, ikinci bölümde“Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”te öngörülen hesap yöntemlerine ilişkin kuramsal bilgiler, üçüncü bölümde“ Analizlerde Kullanılan Düzlem Hesap Çerçeve Modelleri”nin tanıtılması yapılarak hesap yöntemlerinde izlenen yollar ve kabuller irdelenmiş, dördüncü bölümde“Düzlem Hesap Çerce veler i”ne ilişkin analizler yapılarak analizlerden elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde, ele alınan düzlem çerçeve hesap modellerinin yönetmelikte öngörülen deprem hesap yöntemleri bağlamında sözkonusu yapıların deprem etkisi altındaki davranışları, dördüncü bölümdeki analitik bulgular ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In applying the method of modal superposition to the eartquake analysis of multi-storey buildings, it is common practice to use a limited number of natural modes of vibration, since the effects of the modes with higher natural periods are known to be dominant. In the case of structurally regular systems, the effect of higher modes are relatively small and can be neglected. However, in analysis of buildings with rigid basements, it is not possible to take into account the effects of inertia forces at the rigid regions by using only a few number of natural modes. On the other hand, when applying the simpler methods given in eartquake codes, only the mode with largest natural period is considered, hence the inertia forces of rigid regions are transferred to the upper regions of structure. In this study, in order to eliminate these drawbacks, a method is devo loped in the earthquake code of Turkey, whereby the vibration modes of rigid and non-rigid regions are separated considering certain characteristics of the two regions. The application of the method to both the modal superposition analysis with a limited number of natural modes and procedures given in earthquake code is explained. Here, the behavior of portal frames with rigid basements under earthquake effect is examined due to modal superposition and equivalence earthquake load methods given in eartquake code of Turkey. In this respect, Chapter 1 states the objective, content and method of the study. Chapter 2 includes the theoretical information with respect to the analysis methods prescribed in the Earthquake Code of Turkey. Chapter 3 describes the portal frame models used in the analyses and investigates the approach and the assumptions followed. Chapter 4 includes the analyses for the portal frame models and evaluates their results. Finally Chapter 5 evaluates the behavior of the portal frames in question under earthquake effets in the light of the analses described in chapter 4.