Absorpsiyonlu soğutmalı kojenerasyon sistemlerinin teknik etüdü
Technical analysis of absorption refigerating cogeneration sysyems
- Tez No: 154354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BEKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Trijenerasyon, Absorpsiyonlu Soğutma, Atık ısı, Enerji Üretimi. x, Cogeneration, Trigeneration, Absorption Refrigeration, Waste Heat, Energy Generation. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Enerji, günümüzün politik, sosyal ve ekonomik yapısının belirlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. însan yaşamım kolaylaştırmak için üretilen teknolojilerin artan kullanımı ile birlikte enerji ihtiyacı da artmıştır. Enerji ihtiyacının karşılanması için çoğunlukla petrol bazlı yakıtlar, doğal gaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklan kullanılmaktadır. Bu kaynaklar bakımından ülkemiz oldukça fakir bir ülkedir. İhtiyaç duyulan birincil enerji kaynaklarım başka ülkelerden satın alan bir ülke olduğumuz için enerji politikaları çok dikkatli bir şekilde belirlenmelidir. Kojenerasyon sistemleri, enerjinin tüketildiği bölgelere yakın kurulması ve yüksek verim değerleri ile enerji üretim sistemi olarak oldukça uygun bir seçenektir. Gelişen teknoloji ile kojenerasyon sistemlerinin verimleri değişik şekillerde arttırılabilir. Bu yöntemlerden biri trijenerasyondur. Trijenerasyon, güç, ısı ve soğutmanın aynı anda elde edilmesidir. Soğutma, absorpsiyonlu soğutma sistemleri ile elde edilebilir. Absorpsiyonlu soğutma sistemi için gerekli enerji, sistemden çekilen ısı ile veya sistemden atılan ısı ile sağlanabilir. Bu sistem ile daha yüksek verimler elde edilebilir. Bu çalışmada kojenerasyon sistemleri ve absorpsiyonlu soğutma sistemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Kojenerasyon ve absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin kombinasyonu teorik olarak ve bir örnek tesis ile pratik olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Energy is playing a very important role to shape today's political, social and economical life. Energy demand has increased with the increasing use of new technologies that facilitate human lifes. Mostly, primary energy resources such as oil based fuels, natural gas and coal, are used to cover energy demand. Turkey is lack of these resources. Turkey has to determine energy policies very carefully as a country that buys primary energy resources from other countries. High efficiencies and construction of energy generating centers near the energy consumption areas make cogeneration systems very reasonable choice for enery generation. With the developing technologies, efficiencies of cogeneration systems can be raised by different methods. Trigeneration is one of these methods. Trigeneration is generating power, heat and cooling at the same time. Cooling can be generated by absoption refrigeration systems. The energy needed for absorption refrigeration system can be obtain from heat taken from system or from waste heat. With this system higher efficiencies can be obtained. In this research, cogeneration systems and absorption refrigeration systems are examined. Combination of cogeneration systems and absorption refrigeration systems are examined theoretical and practical for a sample system.