RF/mikrodalga düzlemsel iletim hatlarının yapay sinir ağları ile analiz ve sentezi
Analysis and synthesis of RF/microwave planar transmission lines by using neural networks
- Tez No: 154364
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroşerit Hat, Eş Düzlemli Dalga Kılavuzu, Ekranlamah Eş Düzlemli Dalga Kılavuzu, Kuplajlı Mikroşerit Hat, Yapay Sinir Ağlan xı, Microstrip Lines, Coupled Microstrip Lines, Coplanar Waveguides, Shielded Coplanar Waveguides, Artificial Neural Networks xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu çalışmada çok yaygın kullanılan dört tip düzlemsel iletim hattı ele alınmıştır: (l)Mikroşerit Hatlar; (2)Kuplajlı Mikroşerit Hatlar; (3)Eşdüzlemli Dalga Kılavuzu; (4)Ekran1 anmış Eşdüzlemli Dalga Kılavuzu. Bilindiği gibi bu tip düzlemsel iletim hatları mikrodalga teknolojisinde de prensipte alçak frekans elektronik teknolojisinde yaygm kullanılan baskılı devre teknikleri ile üretilirler. Baskılı devre teknikleri düşük maliyetleri ve iyi mekanik toleransa sahip olmaları ile tanınırlar ve mikrodalga entegre devre (MlC)lerinin geHşimine olanak verirler. Bilindiği gibi entegre mikrodalga devrelerinde, aktif elemanlar(transistor, v.s.) ve bağlayıcı transmisyon hatları, empedans uydurma elemanları, kapasite ve dirençleri aynı bir kırmık içinde oluşturulurlar. Bu tip uygulamalarda özellikle yukarıda adı geçen dört tip düzlemsel hat, kırmık-devre üretimine kolaylıkla adapte olurlar ve bu tip devrelerinde tabaka kalınlığı ve hat genişlikleri genellikle hibrid devrelerine göre çok küçüktür. Düzlemsel iletim hatlarının alan dağılımları ve karakteristiklerini veren formal çözümler alçak frekans bölgelerinde dahi çok karmaşıktir.Bu nedenle pratik uygulamalar için en az 1% yada daha iyi bir doğrulukla hat karakteristilderini veren basit formüller istenir. Gerçekten bir kısım araştırmacılar her bir transmisyon hattı tipi için analitik çözümlere dayandırılan ve çeşitli nümerik sabitlerinin ampirik ayarlanması ile arzu edilen doğruluğu veren formüller geliştirmişlerdir. Bu çalışmada yapay sinir ağının evrensel fonksiyon yaklaştırma özelliği kullanılarak dört ayrı düzlemsel transmisyon hattının analiz ve sentezi için iki ayrı yapay sinir ağı geliştirilmiştir; YSA analiz modeli ve YSA sentez modeli. YSA analiz ve sentez modelleri uygulama olarak, çok yaygm iki anizotropik materyal PTFE/ microfiber cam, RT/ Duroid 6006 ve iki izotropik materyal Alumina, Galyum-arsenit için uygulanarak sentez ve analiz karakteristikleri hedef değerleri ile karşılaştırmalı olarak elde edilmiştir ve modellerin çok iyi bir doğrulukla fonksiyon yaklaşıklığı yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, most commonly used transmission lines which are; (1) Microstrip Lines; (2) Coupled Microstrip Lines; (3) Coplanar Waveguides; (4)Shielded Coplanar Waveguides are examined. The methods used to fabricate planar-transmission line structures and related circuit elements are competible with integrated circuit fabrication and have allowed the development of microwave integrated circuits(MIC circuits). In integrated microwave circuits the active devices and all interconnecting transmission lines, impedance-matching elements, needed capasitors and resistors, etc., are fabricated on the some chip. In these applications the microstrip and the coplanar transmission lines are the ones most easily adopted for on-chip fabrication. Formal solutions for describing the field distributions or the characteristics of planar transmission lines are very complex, even at low frequency ranges. For practical applications it is desirable to have simple formulas that will enable the lines characteristics to be evaluated with an accurancy of 1 percent or better. A number of investigators have proposed such formulas which are based on approximate analytic solutions, along with empirical adjustment of various numerical constants so as to achieve the desired accuracy. In this work, by using the function approximation property of artificial neural networks(ANN) two different ANN is worked out for the analysis and synthesis of four common planar transmission lines. Both types of neural modeling are applied to the four widely used anisotropic and isotropic dielectric materials such as PTFE/microstrip glass, RT/Duroid 6006, alumina and gallium arsenide, results are shown to agree with the targets very well.