Transfer saçılma parametreleri ile mikrodalga kuvvetlendirici analiz ve sentezi
Analysis and synthesis of microwawe amplifiers using transfer scattering parameters
- Tez No: 154363
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrodalga Kuvvetlendirici, Genetik algoritma, Saçılma parametreleri, Uydurma devreleri, Optimizasyon. xııı, Microwave amplifier, Genetic Algorithm, Scattering parameters, Matching Circuits, Optimisation. xiv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Mikroşerit transistorlu kuvvetlendiriciler küçük boyutları, hafif olmaları ve üretim proseslerinin kolaylaşması gibi nedenlerden dolayı mikrodalga frekanslarda artan bir yaygınlıkla kullanılmaktadır. Ancak mikroşerit transistorlu kuvvetlendiricilerin klasik yollardan tasarımı bazı güçlükler yaratmaktadır. Bunlar sınırlı Band Genişliği, Gürültü Faktörü olarak özetlenebilir. Bu yüzden tasarım aşamasında birçok deneysel adımın tekrarlanması ve değişik dizaynların denenmesi gerekebilir. Bu sebepten dolayı mikrodalga kuvvetlendiricilerin tasarımında bilgisayar destekli tasarım yaklaşımları öne çıkmıştır. Bu aşamada kullanılan çeşitli parametreler içinde transfer saçılma parametreleri daha yaygın bir kullanıma sahipler. Özellikle [A] parametreleri kaskad bağlı devrelerin modellenmesinde matris çarpımı tabanlı basit bir hesaplama sunmaları açısından diğer parametrelere göre daha tercih edilebilir bir yapı sunuyorlar. Uydurma devrelerinin de bu yapıya kolayca adapte edilebiliyor olması bu parametrelerin işlevselliğini arttıran en temel etkenlerden birisi. [S] parametreleri ve [A] parametrelerinin basit aritmetik işlemlerle birbirine dönüştürülebilirliği devrelerin modelleme aşamasında büyük kolaylığı sağlamaktadır. Bu çalışmada optimizasyon en temel olarak Genetik algoritma ile yapılmış, diğer optimizasyon teknikleri elde edilen bu sonuçlara uygulanarak yapının daha iyileştirilmesine çalışılmıştır. Uydurma devrelerinde duyarlılık da dahil olmak üzere kullanıcı açısından etken olabilecek özellikler de göz önünde tutularak hem 2 hem de 3 elemanlı yapılar kullanılmıştır. Geliştirilen mikrodalga kuvvetlendiricilerinin gerçek işlemlerde uygulanabilirliğini göstermek amacıyla bir mikrodalga simülasyon programı ile devreler simule edilmiştir. Sınırlı bir çalışma bandı içerisinde mikrodalga kuvvetlendiricinin kazanç, gürültü ve giriş VSWR değerlerinin aynı anda optimize edilebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Microwave circuits and microwave amplifiers are more preferable than the classic ones because they are easier to use.They are smaller, lighter and easy to produce. But surely, their modelling are not as easy as their usage. In this point, for modelling these circuits and amplifiers computer aid is clearly needed caused by the mass of the mathematical calculations. There are several hinds of parameters used in this step. The scattering parameters are most preferrable ones in this kind of modelling. The transfer scattering parameters“[A]”are easier to use in the modelling of cascad connected circuits because they convert the calculation of the total parameter calculation into an easier matrix multiplication. Adapting a matcing circuit is easily be resembled by multiplying the total circuit [A] parameters by the matching circuit [A] parameters. And also having a very simple conversion with the [S] parameters, [A] are easiest way to use a microwave circuit. The design of a microstrip transistor amplifiers have some problems when using the classical methods. These can be called as Bandwith, Noise Factor and etc. So in the designing process several experimental steps are needed to be repeatedly used on different kinds of designs. Tih is the most important reason of the creation of the computer aided design of thr microwave amplifiers. In this study, the basis optimisation process is made by the genetic algorithm and after the other optimisation tecniques are applied to the results in order to have a better design. Several needings can affect the design process as the sensitivity, so in order to iclude different kinds of designs the 2-part (L) matching circuits are also used with the classical 3- part matching circuits. The circuits are simulated by a microwave simulation program in order to show the feasibility of the design in the real world. It's also shown that the gain, noise and input VSWR values can be optimised at the same time in a restricted working band.