Devre fonksiyonları ile bir mikrodalga transistorunun optimum sonlandırmalarının gerçekleştirilmesi
Realisation of optimum terminations of a microwave transistor using circuit functions
  1. Tez No: 154365
  2. Yazar: CANDAŞ BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga Kuvvetlendirici, Transdüser Güç Kazancı, Giriş VSWR, Gürültü Faktörü. x, Microwave Amplifier, Transducer Power Gain, Input VSWR, Noise Figure, Simplex Algorithm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Aktif mikrodalga eleman karakterizasyonu ve geniş bantlı mikrodalga kuvvetlendiricisi tasannu, haberleşme mühendisliğinin en önemli ilgi alanlarından biri olmaya, günümüzde de devam etmektedir. Özellikle, mikrodalga kuvvetlendiricisi tasarımında, sistem performansım en uygun şekle sokmak amacı ile birçok modern nümerik yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerde genellikle, bir çalışma bandı boyunca kazanç (Gt) üzerinde yoğunlaşılırken, giriş uyumsuzluğu (Vj), gürültü faktörü (F), çıkış uyumsuzluğu (Vout), gibi diğer performans ölçü kıstasları hesaba alınmaz. Diğer taraftan, 'en uygun şekle sokma' işlemi, sistemin performans model parametrelerine, yüksek dereceli nonlineer bağımlı bir işlemdir. Aslında, bir en uygun şekle sokma sürecinde, aktif eleman fiziksel limitleri ve/ya da F, V;, Gt ve bant genişliği B performans ölçüleri ara-ilişkileri bilinmeksizin, istenilen F, Vj, Gj değerleri, 'referans' değer takımı olarak verilebilir. Fakat bu (Freq, Vireq, Gjreq) üçlüsünün uyumsuzluğu nedeni ile en uygun şekle sokma süreci, sık sık başarısızlıkla sonuçlanabilir. Çalışmada, bu engelleri aşmak amacıyla önce kuvvetlendiricide kullanılan aktif elemanın potansiyel performans karakteristikleri elde edilmiş ve bu karakteristikler ile hedef uzayı teşkil edilerek kuvvetlendirici için optirnizasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Kuvvetlendiriciyi en uygun şekle sokma için ilk aşamada potansiyel performans karakteristikleri incelenerek hedef uzayı oluşturulmuştur. Optimizasyonun ikinci aşaması olarak probleme uygun hata fonksiyonu teşkil edilir. Son aşamasında hata fonksiyonunun hedef uzayı içinde küresel minimumunu bulmak için algoritma teşkil edilmesidir. Bu çalışmada son olarak en uygun şekle sokma sonucu bulunan devre elemanları ile bütün devre analiz edilmiş ve sonuçlar bir profesyonel benzetim programı ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Characterization of active microwave devices and design of the wideband microwave amplifiers are still among the major interests in the communication engineering. Especially, in designing microwave amplifiers, many sophisticated numerical methods are utilized to optimize the system performance. Generally, the optimization is focused on the transducer power gain (Gx) over the frequency band of operation without controlling the other performance criteria such as the noise (F), the input VSWR (V;), and the output VSWR (V0). It should also be mentioned that the optimization process of the performance is highly nonlinear in terms of the descriptive parameters of the system. Certainly, within the optimization process, one can easily imbed the desired performance goals without knowing the physical limits and/or compromise relations among F, Vj and Gx and bandwidth B appropriately. But unfortunately, this process, often fails in hitting the desired goals. However, in this work to overcome all these above-mentioned handicaps firstly the potential performance characteristics of the active element employed in the amplifier are obtained to form the target space of the optimization. In the optimization process of the amplifier, firstly the target space is formed subject to the potential performance of the device and the limits of the technology used in realization. In the second stage a multiobjective error function is chosen subject to the features of the system. Final stage is to chose and program the optimization algorithm to determine the global minimum of the error function within the target space. In the end the complete analysis of the whole system is done using the resulted optimization parameters and the results are compared with the results of the Professional software.