Seçilen karakteristiklerin tel çekme işlemi üzerindeki etkileri
The effects of the chosen characterictics on wire drawing process
- Tez No: 154377
- Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tel çekme, tel, yağlama. vııı, Wire drawing, wire, lubrication. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET İmalat sanayisinde kullanılan malzemelere bakıldığında, hemen hemen tamamına yakınına plastik şekil verme yöntemlerinden birinin uygulandığı görülmektedir.Tel çekme işlemi de plastik şekil verme yöntemleri arasında önemli yer tutmaktadır. Günümüzde kalitenin yanında verimliliğin arttırılması ve maliyetlerin azaltılması gibi faktörlerde önemlidir.Bu çalışmada, seçilen karakteristiklerin plastik şekil verme yöntemlerinin en önemlilerinden olan tel çekmeye olan etkileri incelenmektedir. Bu etkiler iki ana başlıkta toplanmış olup, analiz teknikleri ve mekanik faktörler incelenmiştir. Deneysel çalışmada bu karakteristikler arasında önemli bir yer tutan yağlayıcıların tel çekme üzerindeki etkilerine yoğunlaşılmıştır. Sodyum ve kalsiyum bazlı sabunların arasındaki farkları incelemek için uygulama bölümünde birçok deney gerçekleştirilip veriler elde edilmiştir.Bu deneysel çalışma için mevcut sistem üzerinde iyileştirmeler ve kalibrasyonlar yapılarak yeniden kurulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. Sonuç bölümünde ise bu veriler düzenlenip yorumlanmıştır.Bu önemli üretim dalının gelişmesine yardımcı olacak bazı önerilerde bulunarak sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the effects of the chosen characteristics on wire drawing process, which is the one of the most important plastic forming methods. Lubricants taking an important place among those characteristics, in our research we focused on their effects on wire drawing. To analyze differences between sodium and calcium based soaps, we realized many experiments in the application part and collected data's. In the conclusion part, we arranged and interpreted those data's, and concluded the study by doing some recommendations for trying to help to the development of this important branch of production.