CE işaretlemesi
CE marking
- Tez No: 154378
- Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ, PROF. DR. NUMAN DURAKBAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CE işaretlemesi, risk değerlendirmesi, yeni yaklaşım direktifleri, akış şeması, dizel jeneratör ıx, CE marking, risk assessment, new approach directive, flow diagram, diesel generating group
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET CE Fransızca“Conformite Europeenne”ibaresinin kısaltılmış halidir. CE Uygunluk İşareti, üzerine iliştirildiği ürünün Avrupa Direktifleri ile düzenlenmiş mevzuata ve temel gereklere uygunluğunu ifade eder. Sağlık, güvenlik ve tüketicinin korunması uyulması gereken temel gereklerdir. Sadece bu temel gerekleri taşıyan ürünler Avrupa Birliği pazarında serbest dolaşabilecektir. Direktiflerin çıkarılmasından sonra iki yıldan dört yıla kadar bir geçiş süresi tanınır. Bu süre içinde AB ülkeleri, direktiflerin gereklerini kanunlaştırmakla yükümlüdürler. Yeni Yaklaşım Direktifleri uygulamaya konulduğunda direktiflere uymayan ürünler, Avrupa Pazarına giremeyecektir. CE uygunluk işareti bir kalite işareti değildir. Ürünün kalitesinden ziyade ürünün güvenliğiyle ilgilidir. Çoğu kalite işareti isteğe bağlı olmasına rağmen CE Uygunluk İşareti ürün için zorunludur. Bu çalışmada, CE işaretlemesi yapmak için yeni yaklaşım direktiflerince belirlenen uygunluk değerlendirme teknikleri, 20 adet akış şeması çizilerek gösterilmiştir. Bu şemaların çizilme amacı makine direktifleri kapsamına giren ürünlerin CE işaretlemesi sistematiğini açıklamaktır. İşaretleme sırasında tehlike ve tehlikeli olayların belirlenmesinde kullanılan risk değerlendirmesi ve teknikleri sağlık, güvenlik ve tüketicinin korunması açısından araştırılmıştır. Bu konuya bir uygulama örneği olarak dizel jeneratör gruplarında teknik dosya hazırlanması ve risk analizi yapılarak olası tehlikelerin önceden engellenmesi örneklerle gösterilmiştir. Bu kapsamda önlenebilir tehlikeler konstrüksiyon üzerinde yapılan revizyonlarla giderilmiştir. Önlenemeyen tehlikeler ise kullanım/bakım kitapçığında yazılan uyarı notlarıyla açıklanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda jeneratör grubunun yeni yaklaşım direktiflerinde belirtilen özellikleri karşılayıp karşılamadığı kontrol edilmiştir. Sonuç olarak yapılan doğrulamadan sonra jeneratör grubunun belirtilen özellikleri karşıladığı görülmüş ve uygunluğu beyan edilmiştir. Gerekli tüm dokümanlar bir teknik dosya içine konduktan sonra CE işareti grup etiketi üzerine konmuştur. Ülkemiz için güncelliğini koruyan CE işaretlemesi hakkında yeterli Türkçe doküman ve teknik personel eksikliği önümüzdeki günlerde işletmelere zaman kaybı ve ek maliyet olarak yansıyabilir. Bu sebeple konu hakkında gelecekte yapılacak yeni ve kapsamlı araştırmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The letters 'CE' are an abbreviation of Conformite Europeenne, French for European conformity. The CE Marking indicates that the product it is affixed to conforms to all relevant essential requirements and other applicable provisions that have been imposed upon it by means of European directives, and that the product has been subject to the appropriate conformity assessment procedures. The essential requirements refer, among other things, to safety, public health and consumer protection. Only CE Marking on a product ensures the free movement of the product within the EU single market. After directives are in effect, two to four years are given for harmonization. In this period of time, EU members are responsible for passing new approach directive requirements into law. Without the CE marking, and thus without complying with the provisions of the new approach directives, the product may not be placed in the European market. In this study, 20 flow diagrams were drawn to show conformity assessment techniques, determined by new approach directives, to apply CE marking. It was aimed to explain CE marking systematic on products relating to machinery directive. During marking procedure, risk assessments and techniques were searched to determine hazard and hazardous events about safety, public health and consumer protection. As an application example, technical file preparation and risk analysis were searched to prevent possible hazardous events in diesel generating groups. In this scope, probable hazards were eliminated by making revisions on construction. Other hazards were explained by caution notes in application/service guide. From this information, diesel generating groups were checked if they provide specialties in new approach directives. Finally, after completing checking procedure, it was seen that diesel generating group had provided specialties and conformity of this group was declared. All documents were putted in a technical file. Then CE marking was placed on group label. In Turkey, very few Turkish documents about CE marking and inexperienced technical staff may cause waste of time and extra costs to firms. For this reason, further studies should be researched.