Televizyon sistemlerinde beyaz ayar otomasyonu
White balance automation for television systems
- Tez No: 154381
- Danışmanlar: PROF. METİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analog TV, I2C Bus, Beyaz Ayar, CRT, Analog TV, I2C Bus, White Balance Adjustment, CRT
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Televizyon, CRT (Cathode Radiated Tube) 'ye sahip sistemi ile, 'Toplamsal Renk Karışımı“ mantığı ile çalışır. Bu mantık doğada ki ”Çıkartımsal Renk Karışımı“ sistemi ile ters düşer. Örneğin, kırmızı, mavi ve yeşil boyalan karıştırırsanız, siyah renge çok yakın bir renk elde edersiniz. Fakat kırmızı, mavi ve beyaz dalgayı alır ve biraraya getirirseniz, beyaz ışık elde edersiniz. Bu sistem günümüz renkli televizyonlarının çalışma prensibi ile aynıdır. CRT binlerce küçük fosfor noktacık kümelerinden oluşmuştur. Bu kümeler her biri bağımsız sürülebilen kırmızı, yeşil ve mavi fosforlardan oluşmaktadır. RGB grubu eşit olarak sürüldüğünde; göz, içeriği oluşturan her rengi ayıramaz ve toplam ışığı beyaz olarak görür. Renk gözle algılanan bir niteliktir. Renk dalga boyu 380 ile 780 nanometre olan elektromanyetikenerji dalgasıdır. Sir Isaac Newton şu şekilde açıklamıştır: ”Işık ışınlan renkli değildir. Işığın içinde renk karakteristiği yoktur sadece belirli bir renk eğilimi vardır". Aslında gözler ışığın 3 dalga boyuna duyarlıdır ve beyin bu dalga boylannı kırmızı, yeşil ve mavi şeklinde kodlar. Bu çalışmanın amacı, renkli televizyon sistemlerinde izleyicinin algıladığı bu renk düzenlerini en doğru kompozisyona getirmek, başarılı bir resim kalitesine erişmektir. Bu amaç için dikkatli bir kalibrasyon çalışması gerekmektedir, şu an tüm CRT'li diye adlandırdığımız konvensiyonel televizyonlarda, bu kalibrasyon (ayar aşaması) büyük önem taşımaktadır. Halen pek çok TV fabrikasında, Beyaz Ayar olarak adlandırılan bu kalibrasyon süreci, manuel olarak yapılmaktadır. Bu hem zaman alıcı, hem de kullanıcıya bağlı hatalara açık bir sitemdir. Elde edilen sonuç ise tatmin edici olmaktan uzaktır ve müşterilerin belki de en çok şikayet ettikleri konulardan birisi de budur. Proje akışı içinde genel televizyon bilgileri yanısıra, bu ayamı nasıl otomatize edileceği, optimum çalışma prensibleri ve farklı şasilere adaptasyon mantığı incelenecektir. Çalışma için uygulama alam Beko Elektronik TV fabrikası seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The television is a CRT display device that relies on the science of“Additive color mixing”as opposed to paint systems, which are subtractive. -I.e. if you take red paint, green paint and blue paint and mix them together you will get a color very close to black. This is because the blue paint is a surface color that simply“absorbs”all the other colors but blue from the white light (daylight) that falls upon it. When you mix the red green and blue paint together, they will reflect almost nothing -i.e. black. If you take a red spotlight, green spotlight and a blue spotlight and focus the beams together you'll get a white light, this is the same principal that a color television works on. The face of the CRT or picture tube is made up of many clusters of small phosphor dot groups each containing a Red, Blue and Green phosphor driven independently. When the RGB group is driven equally the eye cannot distinguish between the individual colors and perceives this as white. Colors are something we see with our eyes. This“something”is waves of electromagnetic energy with wavelengths between 380 and 780 nanometers. Sir Isaac Newton explains,“The rays of light are not colored. There is nothing in the rays but a certain disposition that gives a sensation of a certain color”. In other words, your eyes have receptors in them that are sensitive to three different wavelengths of light that is interpreted by your brain as red, green and blue color. When you stimulate them together your brain sees this as white. This means that one person may see colors slightly differently than the next; Our job is to give your eyes the best possible help in perceiving these colors objectively. Clearly the need for careful calibration and setup becomes essential for the television to perform to its full potential. It will be attempted to explain each adjustment, its importance, and why the manufacturer doesn't do it properly“out of the box”. The main idea of the project is to maintain high quality white alignment procedure, do it in more robust way using a PC controlled automation system. Project will be held İn Beko Elektronik Television factory.