Deri fabrikalarında sulu ortamdan kromun uzaklaştırılması
Removal of chromium from tannery waste waters
- Tez No: 154403
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL AKÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Krom, Kalsiyum, Reçine ıx, Atomic Absorption Spectrometry, Chromium, Calcium, Resin
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu çalışmada, deri fabrikaları atık sularında bulunan krom ve kalsiyum tayini ve uzaklaştırılması araştırılmaktadır. Yapılan çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır.. Atomik absorpsiyon spektrometre ile krom tayini. Alevli atomik absorpsiyon spektrofotometre (UV-VIS spektrofotometre) ile krom tayini. İyon değiştirici reçinelerle kromun tayini ve geri kazanımı. Kullanılan reçine, kuvvetli katyonik olan Amberjet 1200 Na'dur. Kalsiyum tayini etilen diamin tetraasetik asit (EDTA) ile titrimetrik olarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, removal and determination of chromium and calcium from tannery wastewaters. This study was consisted of 3 different main parts.. Determination of chromium by atomic absorption spectrometry.. Determination of total chromium by flame atomic absorption spectrophotometry (UV-VIS spectrophotometry).. Removal and determination of chromium by ion Exchange resins. The chosen resin was, a strong cationic Amberjet 1200 Na. Determination of calcium at 3 parts was by ethylen diamine tetraacetic acid (EDTA).