Mekanik sistemlerde doğrusal hareketin bulanık mantık ile denetimi
Linear movement control by fuzzy logic in mechanical systems
- Tez No: 154404
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET GÖLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, üyelik fonksiyonu, Delphi, motor, Fuzzy Logic, membership, Delphi, motor
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Robotik ya da diğer mekanik sistemlerde hareketin denetlenmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu ihtiyaç alan sınırlaması ve hız parametrelerinden kaynaklanabilmektedir. Bu çalışma ile mekanik sistemlerde doğrusal hareketin denetimi amaçlanmıştır. Yapılan denetim sistemi Bulanık Mantık ilkelerine göre modellenip, DELPHİ 5.0 görsel programlama dilinde tasarlanmıştır. Mekanik sistemde doğrusal hareketin sağlanması için AC motor ve adım motor düşünülmüştür. Sistem, kullanıcının dışarıdan girdiği hız ve mesafe değerleri ile programdan seçtiği motor çeşidi doğrultusunda üyelik fonksiyonu hesaplayıp, çıktı üretmektedir. Giriş değişkenleri ile oluşturulan grafik üzerinden değerlerin değiştirilebilir olması, kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It could be needed to control movement in robotic or the other mecnanical system. This need might be arised from field limitations and speed parameters. This work concantrates on linear movement control. This control system has been modelled with respect to fuzzy logic principles, planned in visual languge DELPHI 5.0. In mechanical system, AC motor and step motor have been studied in order to provide movement. System calculates the membership according to distance and speed values that the user determines and selects motor type; so the system produces output. The changeable input variables on graphic media provide convenience to user.