Robot ve takım tezgahları için doğrusal hareket mekanizmalarının modellenmesi ve prototip imali
Modelling of linear movement mechanisms for robot and machine tools and prototype production
  1. Tez No: 154405
  2. Yazar: İRFAN BUNARBAŞI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET GÖLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal hareket, kayıt kızak, makaralı kızak
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Robot ve takım tezgahlan için kullanılan doğrusal hareket mekanizmalarının seçimi, sistemin verimini, işleme kalitesini ve hassasiyetini etkiler. Doğrusal hareket mekanizmaları; kayıt kızak sistemi, doğrusal hareket iletim sistemi ve konumlandırma kontrol sistemi olmak üzere üç ana bileşenden oluşur. Kayıt kızak sistemlerinin verimini etkileyen ana nedenler; sürtünme, dur-kay olayı ve istenilmeyen boşluklardır. Doğrusal hareket iletim sisteminin verimini etkileyen nedenler ise sürtünme, iletim oranı, otoblokaj ve istenmeyen boşluklardır. Sistemi etkileyecek yüke ve istenilen verime göre, değişik doğrusal hareket mekanizma bileşenleri seçilebilir. Yukarıda ifade edilenleri test etmek için, üç eksenli doğrusal hareketli bir prototip model oluşturulmuştur. Prototipte her eksen için adım motoru, kayıt için çelik mil, kızak için makaralar, düşey eksen tahriki için klasik vida somun sistemi ve diğer eksen tahrikleri için dişli kayış kullanılmıştır. 111ÖZET (devam ediyor) Bütün bileşenler tek tek tartılmıştır. Her bir kızak yüksüz iken yaylı dinamometre ile çekilerek, kızağı ilk harekete geçiren kuvvet ve sürekli hareket ettiren kuvvet dinamometre üzerinden okunmuş ve birimi Newton olarak tespit edilmiştir. Bu değerler kullanılarak her kızaktaki makaraların sürtünme katsayıları ve tepki kuvvetleri hesaplanmıştır. Z düşey ekseninde kullanılan vida somundaki sürtünme katsayısı ile aşağı ve yukarı hareketindeki döndürme momentleri hesaplanmıştır. Ayrıca her eksendeki iletim oranlan ve döndürme momentleri hesaplanmıştır. Testler, hesaplamalar ve gözlemler sonucunda, önemli bulgular tespit edilmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Böylece ifade edilen etkenlerin iyileştirilmesine, doğrusal hareket mekanizmasını etkileyen parametrelerin tespit edilmesine ve bu tespitlerin çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The determination of linear movement mechanisms for which robots and machine tools use affect to the efficiency of the system, the quality of process and the sensitivity. Linear movement mechanisms are composed of slide-guide systems, linear motion transmission systems and positioning systems. The main reasons that affect to the efficiency of the slide-guide system are friction, stick-slip and un-prohibited backlashes. The reasons affecting to the efficiency of the linear movement transfer system are friction, transmission ratio, auto-blocking and un-prohibited backlashes. The different linear movement mechanisms can be chosen regard to the load affecting the system and the efficiency provided by the system. In order to test a system, a prototype of three axis linear movement system has been produced. In the prototype, a stepper motor for each axis, a steel bar for slide, rollers for guide, have been used and a screw-nut system for vertical axis and timing belts for other axis have been employed.ABSTRACT (continued) Each of these elements has been weighted individually. The force to start movement of each slide has been measured as Newton by a dynamometer while there was no extra weight on. The roller friction coefficients and reaction forces for each slider have been calculated by using the values measured. The momentum of torsion and the friction coefficient of screw-nut system on Z axis have been calculated. In addition to this, the transmission ratios and the momentum of torsions for each axis have also been calculated. At the end of the tests, calculations and the observations some important findings have been discovered and some suggestions have been made. The optimization of the effects aforementioned, the determination of the parameters affecting to linear movement mechanisms and the suggestions for the system have been given.Key Words : Linear movement, slide-guide, roller guide.