Mekanik soğutma sistemlerinde kondenser sıcaklık kontrolü ile değişik soğutma kapasitelerinin sağlanması
Validation of various refrigeration capacities by controlling condenser temperature in mechanical refrigeration systems
- Tez No: 154413
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZAYİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Mekanik soğutma, Kapasite kontrolleri, Isı pompası
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada; mekanik soğutma grubunun kondenser sıcaklığı kontrol edilerek, değişik soğutma yüklerinin elde edilmesi deneysel olarak incelenmiştir. Amaca yönelik olarak sistemde, kondenser soğutma suyu debisi 5 g/s-50 g/s arasında değiştirilerek 10 ayrı deney gerçekleştirilmiştir. Deneysel verilerden yararlanılarak sistemin değişik kondenser sıcaklıklarından COPht, COP, CoPH'ları hesaplanarak yorumlanmıştır. Ayrıca sistemde, kondenser soğutma su debisine bağlı kompresör basınç değişimi (emme-basma), çıkan ısı gücü, evaporatörde elde edilen soğutma yük değerleri ve verim katsayıları hesaplanarak, sonuçlar grafiksel olarak irdelenmiştir. Sistemde kondenser sıcaklığını düşürerek (soğutma suyu debisini artırarak) yapılan deneylerde COP, COPht, CoPh değerlerinin arttığı, ancak 45 g/s debi değerinden sonra COPht ve COP değerlerinin artmasına rağmen CoPH'nın düşmeye başladığı tespit edilmiştir. Kondenser sıcaklıkları 50,6 °C-24,7 °C ve soğutma suyu debileri 5 g/s-50 g/s arasında olduğunda COP'lar 2,53-3,94 olarak hesaplanmıştır. Buradan sistemde kondenser sıcaklığının kontrolü ile soğutma kapasitesinin % 35,78 oranında değiştirilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the process of recognition of various refrigeration loads by controlling condenser temperature of mechanical refrigeration group has been subject to scientific experiments. For this purpose, 10 different experiments has been done by changing flaw rate of the refrigeration system's cooling water between 5 g/s-50 g/s. By using the experimental data, the COPht, COP and CoPH values are estimated and evaluated from the changed condenser temperatures of the sysytem. Becides, the results from the estimation of efficiency cooefficients and the values of compressor pressure variation (suction and pressing), issuing termal energy, refrigeration load obtained in the evaporator with respect to the rate of system's cooling water in the condenser are fed into relavant graffics. By lowering the condenser temperature in the system, an increase in the COP, COPht and CoPh values has been observed however; after reaching 45 g/s value, theCoPh has started to decrease contrary to the increase of the COP and COPht- The COP values are estimated as 2,53-3,94 when condenser temperatures are changed within the range of 50,6 °C and 24,7 °C, and the flaw rates within 5 g/s-5 g/s. Consequently, it has been conferred opun that the refrigeration capacity can be changed as much the rate of 35,78 % via changing condenser temperature of the system.Keywords : Mechanic cooling, Capasity control, Heat pump.