Tabakalı kohezyonlu zeminlerde statik yükler altında toplam oturma analizi
Total settlement analysis of layered cohesive soils under static loading
- Tez No: 154414
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER FARUK ÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oturma Analizleri, Konsolidasyon, Aşın Konsolide Oram, Sonlu Farklar Yöntemi, Settlement Analysis, Consolidation, Over Consolidation Ratio, Finite Difference Science
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TABAKALI KOHEZYONLU ZEMİNLERDE STATİK YÜKLER ALTINDA TOPLAM OTURMA ANALİZİ Oğan GÖKTÜRK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk ÇAPAR Ağustos 2004, 154 sayfa Bu tez çalışmasında tabakalı ve kohezyonlu zeminlerde statik yükler altında toplam oturma analiz yöntemleri önceki çalışmaların ışığında incelenmiştir. Bir yol dolgusu altındaki zemin tabakaları inceleme alam olarak seçilmiştir. Dolgu altındaki zemin tabakalarının oturma analizi için gerekli malzeme parametreleri deneysel ve parametrik çalışmaların yardımıyla elde edilmiştir. Özellikle killi zemin tabakasının oturma analizi tek tabaka ve çok tabakalı oturma analiz yöntemleri ile çözülmüştür. Zemini tabakalara ayrılarak yapılan oturma analiz yöntemi tavsiye edilmiştir. Ayrıca kohezyonlu zeminlerde oturma-zaman ilişkisini sayısal incelemek için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Sayısal analiz sonucunda tek tabaka ve çok tabakalı durumda birincil konsolidasyonun bitim sürelerinin arasında oldukça büyük farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis TOTAL SETTLEMENT ANALYSIS OF LAYERED COHESIVE SOILS UNDER STATIC LOADING Oğan GÖKTÜRK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Ömer Faruk ÇAPAR August 2004, 154 pages In this study, total settlement analyses of multi-layer cohesive soils under static loading are reviewed in the light of recent researches. Settlement analysis under a highway landfill is chosen as the case study. All necessary engineering parameters of the soil strata under the embankment are obtained using experimental and theoretical studies. Especially, the settlement analyses of the clayey soil stratum are conducted with the one-point and also the sublayer method. Based on the results of this study, the sublayer method is recommended. In addition, in order to investigating the consolidation time of layered cohesive soil, a computer program is coded. According to numerical results from the program, the big consolidation time difference between one-point and sublayer method is observed.