Baryum sülfat kristalizasyonuna polimerlerin etkisi
The effectiveness of polymers on barium sulphate crystallization
  1. Tez No: 154432
  2. Yazar: SEVİL TOK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUALLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baryum sülfat kristalizasyonu, katkı maddeleri, önleyici etki, kristal morfolojisi, polielektrolitler. IX, Barium sulphate crystallization, additives, inhibitior effectiveness, crystal morphology, polyelectrolytes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Baryum sülfat, kalsiyum karbonat, stronsiyum sülfat ve kalsiyum sülfat; çözeltilerde kabuk oluşturan minerallerdir. Kabuk şeklinde baryum sülfat oluşumu, yüksek sıcaklıklardaki jeotermal sularda, petrol ve gaz kuyularında ciddi bir problemdir. Önceki çalışmalar; fosfonatlar, polielektrolitler, polifosfînoakrilatlar gibi katkı maddelerinin, baryum sülfat kristalinin oluşumunu geciktirdiğini göstermiştir. Bu çalışmada, akrilik asit ve metakrilik asit oranları farklı polimerlerin baryum sülfat kristalleri üzerine önleyici etkileri incelenmiştir. Homopolimerler, akrilat ve metakrilat kopolimerleri varlığında baryum sülfat kristallerinin boyutu ve morfolojisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Barium sulphate, calcium sulphate, strontium sulphate are minerals that form the scale in the solutions. Barium sulphate formation as scale has been a serious problem in oil and gas wells as well as in higher temperature geothermal waters. Previous investigations have shown that additives as phosphonates, polyelectrolytes and polyphosphinoacrylates retard crystallization of barium sulphate. In this study, inhibitor effectiveness of polymers that have different acrylic acid and methacrylic acid ratios on BaSCU crystals, has been investigated. In the presence of homopolymers, acrylate and methacrylate copolymers, barium sulphate crystal size and morphology have been studied.