İnternet ortamında öğrenci yurdu bilgi sistemi tasarımı
The design of dormitory information system on the internet
  1. Tez No: 154433
  2. Yazar: SÖZEN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, înternet, Öğrenci yurdu vm, GIS, Internet, Dormitory IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Öğrenci yurtlan, yüksek öğrenim gören ve ailelerinden uzak olan öğrencilerimizin rahat ve sağlıklı bir şekilde eğitimlerini sürdürmeleri amacıyla barınmalarım sağlayan yerlerdir. Günümüzde yurtların yönetimi, yurtlar arası bilgi alış verişi, öğrenci kaydı için gerekli işlemler, istenen bilgiye ulaşım oldukça zordur. Bu çalışmada, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında bir yurt bilgi sisteminin (YBS) oluşturulması ve sistemin mümkün olduğunca fazla kişi tarafından kullamlmasmı sağlamak için sistemin internet ortamında olması amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için öncelikle öğrenci yurtlan ve CBS araştınlmıştrr. Örnek olarak da YTU öğrenci yurtlarına ait internet ortamında CBS uygulaması, sistem gerçekleştirme aşamalan izlenerek oluşturulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır İkinci bölümde, CBS' nin tanımı ve yararlan anlatılmıştır Üçüncü bölümde, internet, internet ortamında CBS, çalışma ilkesi, avantajlan ve veri paylaşımını sağlayan servislere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, öğrenci yurtlarının tanımı, yurt türleri, mevcut durum ve sorunlar, kayıt için gerekli işlemler anlatılmıştır. Beşinci bölümde, yurt bilgi sistemi, faydalan ve diğer YBS uygulamalan incelenmiştir Altıncı bölümde ise internet ortarmnda YBS' ye ve yararlarına değinilmiştir. Yedinci bölümde, internet ortamında CBS gerçekleştirme aşamalan izlenerek oluşturulan yurt bilgi sistemi uygulaması hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmada mevcut durum analizi, gereksinilen veriler, sistem tasannu, veri tasannu ve veri tabam tasarımı, işlem tasannu, fiziksel tasarım aşamalan ile sistemin internet ortamında sunumu açıklanmıştır. Aynca yapılan pilot proje uygulaması hakkında bilgi verilmiştir. Sekizinci bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The dormitories are comfortable and healthy places that accommodate higher education students who have to study away from their home towns. Nowadays, the important procedures such as dormitory management, information transfer among dormitories, student registration process are very complex. This study aims constructing a dormitory information system (DIS) taking place at the Geographical Information System on the internet environment to allow as many people as possible to use. In the first chapter of the study an introduction was done. The second chapter deals with the definition and the benefits of GIS. At the third chapter, internet, GIS on the internet environment, operation principles, advantages and data sharing services were explained. In the fourth chapter, definition and types of dormitories existing situation of mem and problems and registration procedures were declared. The fifth chapter contains, DIS, benefits and the other GIS applications. The sixth chapter, DIS on the internet environment and benefits were explained. The seventh chapter contains information about DIS application done by following GIS realization steps on the internet environment. This part also contains explanations of current status, necessary data, system design, data design and database construction, process design, physical design steps and serving of the system on the internet environment. In addition, the studied pilot project application also explained. At the eighth part the results were concluded.