Vektör tabanlı zamansal coğrafi bilgi sistemi oluşturulması
The creation of a vector based temporal geographic information system
  1. Tez No: 154438
  2. Yazar: ŞAHİDE DAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Zamansal CBS, Türkiye, nüfus ve sınır değişimi, animasyon ıx, Spatio temporal GIS, Turkey, population and border change, animation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Günümüz Coğrafi Bilgi Sistemleri çoğunlukla gerçek dünyanın durağan bir temsilini sunmaktadır. Tipik olarak CBS ile çalışan bir kuruluş, kendi sorumluluğunda olan bilgilerini sürekli olarak güncelleştirmekte, ancak başka kuruluşların sorumluluğunda olan diğer bilgileri genellikle proje başında topluca temin ederek uzun yıllar boyunca değiştirmeksizin kullanmaktadır. Oysa veriler zamanla değişir ve bunların bilgi sistemine yansıtılmaması veya farklı zaman aralıklarında yansıtılması bilgi tutarlılığını bozar. CBS artık analizciler, araştırmacılar, planlamacılar ve politikacılar için daha tamdık hale gelmiştir. CBS tüm bilgi türlerinin aynı anda görünmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için veri ile zamanı örtüştürerek analize gerek vardır. Bu işlemi yapabilmek için zamansal CBS gerekmektedir ki bu CBS ise hem zamanın hem de mekanın değişikliklerini analiz etme, kayıt etme ve işleme yeteneklerine sahiptir. Bu çalışmada, Zamansal CBS oluşturmaya ilişkin daha önce yapılmış çalışmalar incelenerek vektör tabanlı Zamansal CBS uygulaması yapılmıştır. Daha sonra MapBasic ve Delphi programlama dillerinde kodlar yazılmıştır. Uygulama aşamasında ise, hazırlanan program ve toplanan nüfus ve sınır değişimleri verilerinden yararlanarak, Türkiye'nin 1927'den 2000 yılma kadar olan nüfus ve sınır değişimlerini gösteren vektör tabanlı zamansal CBS yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Geographical information systems today mainly present the static position of the real world. Typically an institution working with GIS has constantly updated the information which it is responsible for, however it has used the other information which the other institutions are responsible for, totally generally obtaining it at the beginning of the project not changing for a long time. Whereas, the data change in the course of time and the fact that these are not reflected into the information systems or the fact that these are reflected in different time intervals spoils the information consistency. GIS has been now familiar for the analysts, the researchers, planners and politicians. GIS has helped all the information type to be displayed at the same time. For this, analysis is necessary overlaying the data with time. Spatio temporal GIS is necessary to do this process. This GIS has abilities to analyse, to record and to edit the difference of both time and spatial. In this study, vector based spatio temporal GIS application has been made examining already the studies about forming spatio temporal GIS which have already been made. Later on, the codes have been written in MapBasic and Delphi programming language. In this stage of application, made use of the prepared programme and the data of obtained population and border changes. Vector based spatio temporal GIS showing the population and border changes of Turkey from 1927 to 2000 has been made.