Coğrafi analiz tekniklerinin mekansal karar destek sistemlerinde kullanımına yönelik uygulamalar
Usage of geographical analysis techniques in spatial decision support systems
- Tez No: 154439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT GÜMÜŞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Coğrafi analiz teknikleri, Mekansal Karar Destek Sistemleri (MKSD), Geographical Information Systems (GIS), geographical analysis techniques, Spatial Decision Support Systems (SDSS). XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Teknolojinin gelişmesi ve buna paralel olarak da çevre, sağlık, ulaşım gibi konulardaki problemlerin hızla artması sonucunda, insanoğlu yaşadığı mekanla ilgili eski dönemlere nazaran çok daha karmaşık problemlerle karşılaşmaktadır. Karmaşık mekansal problemlerin hemen hemen hepsi, günümüzde artık CBS teknolojisi ile çözümlenebilmektedir. Bu çalışmada özellikle, CBS teknolojisinin bir harita yapım ve üretim aracı olarak kullanılmasından ziyade, karmaşık mekansal problemlerin çözümü için uygun bir araç olduğunun ortaya konması hedeflenmiştir. CBS yazılım paketleri konu ile ilgili uzman kişilere çok büyük imkanlar sunarken, CBS'de uzman olmayan ama CBS'nin sunduğu imkanlara gereksinim duyan kişilerin sorunlarının da Mekansal Karar Destek Sistemi (MKDS) olarak tanımlanan bilgisayar programlan ile çözümlenebileceği bu çalışmada öngörülmüştür. MKDS karar vericilere karmaşık mekansal problemlere ait alternatif çözümler sunmak amacıyla tasarlanmış ve geliştirilmiş bilgisayar programlandır. Bu tür programların amacı karmaşık mekansal problemleri çözmek olduğundan, CBS'nin coğrafi analiz işlevi bu tür programların içinde yer alır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Due to technological developments, there has been a rapid increase in some problems such as environment, health, transportation etc. Therefore, humaribeing faces more complex problems related to environment where he lives, compared to the old ages. Almost all complex spatial problems can be solved by using Geographical Information Systems (GIS) technology today. In this study, it was especially aimed to bring out that GIS technology is an appropriate tool for solving complex spatial problems rather than using it as a map production tool. While GIS software packets enable experts of the subject to have good possibilities, the problems of the person who is not an expert of GIS but needs GIS possibilities, would be solved by using computer programs which are called Spatial Decision Support Systems (SDSS). This idea was anticipated in this study. SDSS are computer programs which are designed and generated to provide decision makers alternative solutions of the complex spatial problems. Since the aim of this kind of programs is to solve spatial problems, spatial analysis function of GIS takes place in it.