Teknik altyapıya yönelik coğrafi bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması
GIS design and application for infrastructure
  1. Tez No: 154440
  2. Yazar: TARIK TÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT GÜMÜŞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik altyapı, UML, Nesneye yönelik tasarım, CBS vııı, Infrastructure, UML, Object oriented design, GIS IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Ülkemizde özellikle büyük kentlerin nüfusunun hızla artmasıyla içmesuyu, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik ve iletişim hatları gibi teknik altyapı hizmetleri yetersiz kalmaktadır. Plan ve program olmadan yapılan projelerin kentte yarattığı olumsuz etki, bunların yanında can ve mal güvenliğini tehdit eden elektrik kaçağı, doğalgaz patlaması ve su baskım gibi olaylar kentsel teknik altyapının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Günümüzde daha sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamı için bu problemlerin acil ve ekonomik bir şekilde çözülmesi gerekmektedir. Hızlı nüfus artışı nedeniyle ortaya çıkan çarpık kentleşme, yönetim ve denetim mekanizmalarındaki aksaklık planlanan kentsel teknik altyapı hizmetlerim“ olumsuz olarak etkilemektedir. Kentsel teknik altyapı hizmeti veren kurumların bilgi teknolojilerindeki gelişmeleri gözönünde bulundurarak çözüm üretmeleri gerekmektedir. Söz konusu sorunların çözümü için öneri olarak ”Teknik Altyapı Bilgi Sistemi" sunulabilir. Yapılan tez çalışmasında, İller Bankası tarafından yürütülen hizmetlerin daha hızlı ve verimli olması, hizmet maliyetlerinin düşürülmesi, e-Belediye oluşturulma sürecinde yapılması gereken teknik altyapı hizmetlerinin kontrol altına alınarak yönetilmesi, zaman ve personel tasarrufu sağlayacak teknik altyapıya yönelik bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması amaçlanmıştır. Teknik Altyapı Bilgi Sistemi'nin oluşturulması için kentsel teknik altyapı ile ilgili kurum içerisindeki mevcut durum, veriler, işlemler, ürünler, karşılaşılan sorunlar, beklentiler ortaya çıkarılmış ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda teknik altyapı hizmetlerine yönelik bir bilgi sistemi tasarlanmıştır. Tasarımın uygulanmasında, gerçek dünya nesnelerinin bilgi sistemi içerisinde anlaşılır bir şekilde ifade edilmesini sağlayan nesneye yönelik yaklaşım ve modelleme dili olarak Tümleşik Modelleme Dili (UML) kullanılmıştır. Tasarım bir pilot proje alanında Arc GIS yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasında gerçekleştirilen sistem ile kullanılan kurum içerisindeki çalışmaların güncel durumunun belirlenmesi, teknik altyapı tesislerinin fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli önlemlerin alınması, kurum içerisindeki faaliyetlerin kontrol edilmesi ve yönetimi gibi bir çok bilgiye sorgulanarak ulaşılabilecektir. Yapılan işlemlere ait her türlü rapor ve çıktılar hazırlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As a result of population boom in municipalities in Turkey, infrastructure services such as drinking water, sewerage, natural gas, electricity and communication have been insufficient. Negative effects of projects applied in municipalities without necessary planning and programming, and some threats such as flooding, natural gas leaking and exploding to safety of human life and properties have been indicating how crucial those infrastructure systems. Therefore, problems caused by insufficient infrastructure systems should be solved urgently and economically in order to have much healtier and safer urban life. Unplanned urbanization due to sharp increase in urban population and defects in management and control mechanisms have negative effects on infrastructure services. Relevant institutions, which have taken charge of fulfilling infrastructure services are needed to find solutions to the problems considering recent developments in information technologies. In this study, the infrastructure information system, which was designed and applied in order to find solutions to the problems faced will be beneficial: In the first place, services provided by İller Bankası are thought to be faster and more efficient. Secondly, there will be a decrease in service cost. It is also aimed to control all processes in infrastructure systems while e- Municipality is being established. Furthermore, the system in this study aimed at saving time energy. In order to build the infrastructure information system in this study, existing data, processes, outputs, problems faced, expectations in relevant institutions were detected and evaluated. In the light of findings and evaluations an information system for infrastructure services was designed. During the application process, Unified Modelling Language (UML)-object oriented modelling language-which enables real world objects to be understood clearly in information system was used. The design of the system was applied in a pilot project area via Arc GIS. It can be possible to identify recent work done, to take required precautions in order to check whether infrastructure services are fulfilled properly, to control all and manage the procedures in the relevant institution through the system applied in this study. Furthermore, any kind of report and output related to the processes in the system are thought to be available whenever required.