Mutfak havalandırma sistemlerinde kanal malzemelerinin incelenmesi
Examination of the air duct materials in the kitchen ventilation systems
- Tez No: 154454
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kanal malzemeleri, havalandırma sistemleri, galvaniz sac, siyah sac, davlumbaz, korozyon xı, Duct materials, ventilation systems, galvanised sheet, black steel sheet, kitchen hood, corrosion. Xll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Gelişen teknoloji ile birlikte mutfakların yapısı ve ihtiyaçları da değişmektedir. Endüstriyel mutfaklarda pişirme kokularının dış hacimlere yayılmaması, pişirme cihazlarından çıkan ısı ve nemin mutfak çalışanlarına, mutfak araç gereç ve yiyecek maddelerine zarar vermemesi açısından havalandırmanın önemi büyüktür. Mutfak havalandırma kanal malzemeleri için korozyon direnci büyük önem taşımaktadır. Ayrıca endüstriyel mutfaklarda çok sık görülen davlumbaz yangınlarının yol açtığı ekonomik kayıpların önüne geçilebilmesi için malzeme seçiminde çok dikkatli olunmalıdır. Bu amaçla, yapılan çalışmada farklı iki kanal malzemesi, 0, 2, 3, 4, 365 haftalık sürelerle korozyona tabi tutularak mekanik özellikler ve korozyon dirençleri belirlenmiştir. Deneyler sonucunda elde edilen verilerin ışığında, siyah sacın özellikle endüstriyel mutfak havalandırma kanallarında kullanılması gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the latest developments in the technology, the kitchen concept and its requirements are changing. Proper ventilation is of utmost importance in the kitchens in order to prevent food smell from spreading and to prevent the heat and humidity originating from the cooking equipment so that no damage on these equipments, kitchen staff and food material will happen. It is vital that the kitchen ducts are made of corrosive resistant material. Furthermore, in order to prevent big losses due to kitchenhood fires in the industrial kitchens, it is of vital importance to choose the right material. For this purpose, two different duct materials were tested for the periods of 0, 2, 3, 4 and 365 weeks to determine their corrosive resistance and mechanical properties. The test results revealed that black steel sheet metal should be used for the industrial kitchen ducts.