Buğdayın pnömatik nakil ile taşınması
Pneumatic conveying of wheat
- Tez No: 154455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pnömatik iletim, gaz-katı faz akışı, optimum taşıma hızı ıx, Pneumatic conveying, gas-particle phase flow, saltation velocity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Pnömatik iletim tesisatı ilk kez 19. yüzyılın ikinci yansında yapılmış ve pratik olarak gemi boşaltılmasında kullanılmıştır. Bu dönemde kurulan tesisler bilimsellikten bir hayli uzak kalıyordu. Bu gün için bir pnömatik tesisin gereken ölçülerini belli ilkelere dayanarak yeterli doğrulukta saptama olanağı vardır. Günümüzde endüstrinin birçok dallarında pnömatik iletim yaygın ölçüde uygulanmaktadır. Pnömatik iletimin temelini akışkanlar bilimi, termodinamik, mekanik sistem ve iletim tekniği oluşturmaktadır. Bu bilim dallanma pnömatik iletim tekniğine uygulanmasında çözüm gerektiren bazı aktörler üzerindeki araştırmaların halen sürmekte olduğu bildirilmektedir. Son 25 yıldan beri yapılmakta olan araştırmaların yardanı ile yapımca firmalar, endüstriden gelen istekleri gerçekleştirebilmektedir. Bu çalışmada önce pnömatik iletimin temelleri ve akım tipleri hakkında bilgi verilmeye çalışıldı. Bundan sonra pnömatik iletim tesisinin tasarımı için gerekli olan basınç kaybı ifadeleri, yatay ve dikey borularda tıkanmadan kaçınmak için gerekli minimum hızın bulunması için çeşitli yöntemler ve kolerasyonlardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT First pneumatic conveying system was established in early 1900s and used to unload vessels as practical. The systems were built in that time are faraway from being scientific. In these days, there is possibility to determine necessary bounds of a pneumatic conveying system in adequate straightness on the basis of principles of transport technique. Nowadays, pneumatic conveying is employed in a lot of branches of industry. Fundamentals of pneumatic conveying consist of fluid mechanics, thermodynamics, mechanic systems and transport technique. It is communicated that researchs about some factors that require solutions in application of these basis fields are still continued. Manufacturers can buüd pneumatic systems according to needs of industry on the basis of researches that is being made for last 25 years. In this work, some explainations have been given about fundamentals of pneumatic conveying and flow types. After that pressure drop that is required construction of pneumatic conveying system and minimal gas velocity that is required to avoid chocking and saltation in vertical and horizontal pipes have been clarified.