Senkronizasyon, çok fazla saat işareti ve frekans sentezleme uygulamaları için programlanabilir, 4Ghz SiCe HBT DLL
A 4-Ghz HBT DLL, configurable for skew cancellation, multiphase clocking and frequency synthesizing applications
- Tez No: 154460
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DLL, senkronizasyon, frekans sentezleyici, titreme, faz gürültüsü
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Modern elektronik haberleşme devrelerinin çalışma frekansları arttıkça, sekronizasyon ve istenmeyen saat işaret gecikmesi (skew) problemlerinin önemi artmaktadır. Senkronizasyon (skew cancallation) ve çok fazlı saat işareti kullanılan uygulamalarda kullanılmak üzere, birinci dereceden geribeslemli kontrol sistemi olan Gecikme Kilitlemeki Çevrim (DLL) devrelerinin teorik analizleri, Faz Kilitlemeli Çevrim (PLL) devreleriyle karşılaştırmalı olarak yapılmış ve 4GHz den 6GHz saat işareti frekanslarına kadar çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca DLL devrelerinin sağladığı avantajlardan sonuna kadar yaralanabilmek için 36GHz frekansına kadar ulaşabilen saat işaretlerini sentezleyen“kenar birleştirici (edge combiner)”devreler tasarlanmıştır. Çekirdek DLL ve ek devreler 0.35um SiGe HBT BiCMOS teknolojisi kullanılarak tasarlanmıştır. DLLlerin mükemmel gürültü özelliklerirıin, sınırlarına kadar kullanılabilmesi için, yüksek hızlı devre teknikleri ve yüksek hızlı transistor üretim teknikleri, gürültü özellikleri bakımından incelenmiştir. Böylece, analitik hesaplamalarda, senkronizasyon için kullanılacak DLL'in çıkış titremesi tepeden tepeye 2.5ps olarak hesaplanmıştır ve bu sonuç prototip tümdevresinin ölçümleriyle doğrulanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Synchronization and skew problems become more important as the modern electronic communication systems' operating frequencies increase. Delay Locked Loop (DLL), a first order feedback system, has been analyzed theoretically in comparable approach with PLLs and designed to operate at 4GHz and up to 6GHz clock signals for skew cancellation and multiphase clocking applications. In order to exploit DLLs' unique features, additional edge combiner circuitries have been designed in order to be able to synthesize up to 36GHz output clock signal. Core DLL and additional circuitries are designed in 0.35um SiGe HBT BiCMOS technology. High speed circuit techniques and high speed transistor fabrication techniques are investigated from noise features point of view, in order to lead excellent noise properties of DLLs to the edge. Thus, skew cancellation DLL output jitter is found to be 2.5ps peak-to- peak in analytical calculations (without edge combiners), and will be verified in prototype IC measurements.