Diesel motorda egzoz gazı geri dönüşümünün çevrimsel farklılaşmaya etkisinin incelenmesi
A study about the effect of exhaust gas recirculation on cycle by cycle variations in a diesel engine
  1. Tez No: 154470
  2. Yazar: SERKUT AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EGR, Çevrimsel Farklılık, Diesel Motor, Egzoz Gazı Emisyonu xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Diesel motorun egzoz gazı emisyonu içerisinde NOx adı verilen azot oksit bileşiklerinden oluşan kirleticiler mevcuttur. Artan hava kirliliği ile birlikte bu kirleticilerin doğaya verdiği zararı önlemek için Diesel motorların çalışmasında sınırlamalar getirilmiştir. Egzoz Gazı Geri Dönüşümü (EGR) bu kirletici gazların azaltılması için kullanılan etkili bir yöntemdir. Diesel motorun çalışması sırasında, arka arkaya devam eden çevrimler, silindir içi koşullarının değişmesi nedeniyle farklı şekilde oluşmaktadır. Bu tezin amacı, EGR yöntemi ile egzoz gazının bir kısmının silindir içi dolgusuna gönderilmesinin bu çevrimsel farklılıklara etkisini incelemektir. Çevrimsel farklılıkların belirlenmesi için deney motorunda farklı gaz konumlarında ve farklı yüklerde, EGR oram arttırılarak oluşturulan çalışma noktalarında silindir içi basmç değerleri kaydedilmiştir. EGR oranlan, motorun çalışması gözle görülebilir şekilde bozulana kadar artırılmıştır ve bu bozulma am maksimum EGR sınırını belirlemiştir. Ayrıca NOx emisyonları ve yakıt tüketimi değerleri de ölçülmüştür. Deneysel çalışmaların sonucunda artan EGR oranlarının maksimum basmç değerlerini düşürdüğü tespit edilmiştir. EGR oram artırıldıkça çevrimsel farklılıkların, kısmi yük koşullarında azaldığı, orta yük koşullarında değişmediği, tam yüklerde ise arttığı gözlenmiştir. NOx emisyonları EGR artışıyla belirgin şekilde azalmıştır. Yakıt tüketiminin EGR' den fazla etkilenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Exhaust gas emissions of a Diesel engine contain pollutants which are formed by nitrogen oxides called NOx. As the pollution problems approach, some limitations were applied on Diesel engines to decrease the pollution caused by these pollutants. EGR is a very effective method to decrease these pollutants. During the operation of the Diesel engine, the ongoing cycles form differently as the conditions in cylinders vary. The aim of this thesis is to observe the effects of the exhaust gases recycled into the intake mixture with the EGR method, on cycle by cycle variations. To determine the cycle by cycle variations, the research engine was operated on different throttle positions and brake loads, while increasing the EGR ratios; the in-cylinder pressure date was recorded at these operation points. The EGR ratios were increased until the engine operation became noticeably unstable; and this moment of disrupt is determined as the maximum EGR limit. Also, the NOx emissions and fuel consumption were measured. As the result of experimental studies, it was determined that increasing the EGR ratios were lowering the maximum pressure values. It was also observed, when the EGR ratio was increased, cycle by cycle variations decreased on partial loads, while remaining constant on medium loads, and increasing on full loads. NOx emissions were decreased significantly by the increase in EGR. It was also observed that the fuel consumption was not effected excessively by the EGR. Keywords : EGR, Cycle by Cycle Variations, Diesel Engine, Exhaust Gas Emission xm