Bitkisel yağ esterinin dizel yakıtı olarak kullanılması
Usage of vegetable ester as diesel fuel
- Tez No: 154471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bio-Diesel, Emission, Combustion Vlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Dünyamızda giderek azalan yeraltı kaynaklarına karşın,yeni,alternatif enerji arayışı hızla sürmektedir.Bu enerji kaynaklarının başında da klasik motorine rakip olabilecek bio-diesel gelmektedir.. Bu tez çalışmasının ilk kısmında dünyada ve Türkiyede bio-dieselin gelmiş olduğu konum anlatılmaktadır. Çalışmanın bir sonraki bio-diesel elde etme ve verimini artırma yöntemlerine yer verilmiştir. Bu konuyla ilgili yapılan deneysel çalışma ise tez çalışmasının özünü oluşturmaktadır.. Bursa' da faaliyet gösteren AYT (Alternatif Yakıt Teknolojileri) adlı şirketten temin edilen bio-diesel ve piyasadan temin edilen motorin 1 silindirli motorda temel yakıt olarak kullanılmış ve çeşitli testler yapılmıştır.. Sonuç olarak; kullanılan yakıtların verim,efektif basınç,güç,hidrokarbon,karbon monoksit,karbondioksit,azotoksit emisyonları değerlerinde farklılıklar gözlendi. Anahtar KeIimeler:Bio-Diesel,Enıisyon, Yanma vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the world there is a new research trend about the alternative fuel resources because of the decreasing fuel reserves. And the leading alternative fuel type rival to diesel is Bio-diesel In the first chapter of this thesis; the situation of bio-diesel all over the world and Turkey is explained. In the next chapter of the study, bio-diesel production steps and ways to increase the efficiency are explained. The experimental study is the main subject of this thesis. Several tests were performed at a one cylindered engine with the bio-diesel obtained from the company AYT (Alternatif Yakıt Teknolojileri) and diesel, bought from the market. As a result; differences are observed on efficiencies, effective pressure, powers, hydrocarbon, carbonmonooxide, carbondioxide emissions.