Yoğuşmalı kazanların hesabı ve dizaynı
The design method and calculations of condensing boilers
  1. Tez No: 154472
  2. Yazar: ÖZGÜR EVREN BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN SUNGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğuşmalı kazanlar, doğal gaz ve yanma, Ostwald diyagramı, yanma ürünleri, ısıl değer. vm, Condensing boilers, natural gas and combustion, Ostwald diagram, combustion products, heating value. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Bu çalışmada doğal gazın Türkiye ve dünyadaki kaynaklan, rezerv miktarları, kullanım alanları verilmiş, doğalgazm özellikleri ve diğer yakıtlara göre avantajları anlatılmıştır. Çalışma esnasında doğal gazın yanma prosesi farklı yanma oranlan ve farklı hava fazlalık katsayılanna göre hesaplanmış, bunlann sonucunda oluşan yanma ürünlerinin miktar ve oranlan tespit edilmiştir. Ostwald diyagramı, teorik çizim yöntemi detaylı bir şekilde anlatılarak çizilmiştir. Sonrasında, hesaplamalar sonucu çıkan gerçek değerlere uygun olarak tekrar çizilen Ostwald diyagramında bulunan fark ve sapmalar gösterilerek yoramlanmıştır. Son olarak su buhannın yoğuşturulması için dizayn edilecek sistemin değerleri hesaplanmış ve gerçekleşen yoğuşumun sistemin verimine katkısı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study contains the quantity of reserves, and usage fields of natural gas in Turkey and world, specifications and properties, and the differences from other fossil-fuels like advantages. In the study, the combustion of natural gas has calculated and investigated by different air- fuel ratios and combustion ratios, so the quantity of combustion products have determined by these reasons. The Ostwald diagram has been drawn after explaining the theoretical drawing method in details. Afterwards a second Ostwald diagram deviated from the theoretical one has been drawn by using the calculation results and it explained with its reasons. The study came to end by determine the economisers technical datas with calculating the condensation of vapour in combustion products.