Prinadan piroliz yöntemiyle sentetik yakıt eldesi
Synthetic fuel production from olive cake by pyrolysis
  1. Tez No: 154474
  2. Yazar: ÖZÜN GÖREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NALAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Prina, piroliz, biyokütle, deneysel tasarım, Olive cake, pyrolysis, biomass, experimental design xi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, prinanın sabit yatak boru tipi bir reaktörde (L=75 cm, Dj= 4.5 cm), azot ortamında pirolizi incelenmiştir. Isıl dönüşüm süreçlerinde daha çok kuru biyokütlenin kullanımı söz konusu olduğundan, önce %45 (ağ.) nemli prina, nem içeriği %5 olana kadar kurutulmuştur. Ardından, prinanın kısa ve elementel analizleri yapılarak önemli bir enerji potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Prinanın pirolizi ise üç seviyeli deneysel tasarım çerçevesinde, sabit azot gazı debisinde (150 cm3/dk) gerçekleştirilmiş, partikül büyüklüğü (-2500+1000 um), sıcaklık (475-525°C) ve ısıtma hızının (10-90°C/dk) piroliz verimine ve sıvı ürünün kimyasal bileşimine etkisi araştırılmıştır. Pirolizden elde edilen katı ürünün karakterizasyonu için üst ısıl değerleri ve kül içerikleri; sıvı ürünün ise üst ısıl değerleri ve yoğunlukları ölçülmüştür. Ayrıca, sıvı ürünün fonksiyonel gruplarını ve moleküler dağılımını incelemek üzere FTIR ve GC analizleri yapılmıştır. Sonuç itibariyle, prinanın pirolizi sonucunda çıkan ürünlerin, mevcut yakıtlara alternatif özellikte yakıt amaçlı olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, pyrolysis of the olive cake in a fixed-bed tubular reactor (L=75 cm, Dj= 4.5 cm) under nitrogen atmosphere was investigated. Since dried biomass material is frequently used in thermal conversion processes, raw material was dried initially to reduce its moisture from 45% to 5% (wt wet/wt raw material). Proximate analysis and elemental compositions of the material indicated that it has a high potential to be a renewable source of energy. Subsequently, a factorial experimental design was used to represent the responses of the particle size (-2500+1 OOOum), temperature (475-525°C) and heating rate (10-90°C/min) on the pyrolysis yield (%) and chemical analysis of the liquid product were studied. The solid products were characterized by high heating value and ash content, liquid products were characterized by high heating value and density. In addition, FTIR and GC analysis of the liquid products were investigated to identify the functional groups and molecular distribution. The results have shown that synthetic fuels originated from olive cake can be presented as a bio-fuel candidate.