Pamuksu maddelerin pirolizi ile sentetik yakıt üretimi
Production of synthetic fuel by pyrolysing of cotton materials
  1. Tez No: 154478
  2. Yazar: HANİFE ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. JALE GÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, enerji, pamuklu kumaş, piroliz, atık madde. vm, Biomass, cotton cloth, energy, pyrolysis, waste material. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Hızla gelişen Dünya' da, enerjiye olan talep, ülkelerin ekonomik olarak kalkınma düzeylerinin bir göstergesi olarak gün geçtikçe artmaktadır. Enerji tüketimi sanayileşme ve teknolojik gelişmelerle beraber hızla artmaktadır. Fosil yakıtların hızla tüketilmesi ve bu yakıtların kullanımının çevreye olumsuz etkiler yaratması, araştırmacıları yenilenebilir ve çevreyi kirletmeyen yeni kaynaklar aramaya yöneltmiştir. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak biyokütle (bitkisel, hayvansal, endüstriyel atıklar; tekstil ve kauçuk gibi) ve biyokütle enerjisi üzerinde son yıllarda birçok çalışmalar yapılmıştır. Isıl dönüşüm prosesleri arasında yer alan piroliz yöntemiyle, biyokütleden yüksek verimde, ısıl değeri yüksek, kolay taşınabilen, depolanabilen ve iyileştirme işlemlerinden geçirildikten sonra petrol türevi sıvı yakıtlara alternatif oluşturulabilen sıvı ürünler elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, tekstil sanayii atıkları olan pamuklu kumaş parçaları, sıcaklık, ısıtma hızı ve inert gaz debisinin verim üzerindeki etkisini incelemek üzere, farklı proses koşullarında piroliz edilmiştir. Katı, sıvı ve gaz ürün verimleri belirlenmiş ve elde edilen sıvı ürün spektroskopik yöntemlerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The demand for energy continuously increases as an indicator of the economic development of the countries in the World. Energy consumption also increases due to technological development and industrialization. Research is done to find renewable and non-pollutant new energy sources to decrease the consumption of fossil fuels and their negative effects on the environment. Many studies have been carried out on biomass and biomass energy as an important renewable energy source in the last years. Valuable liquid products can be produced from biomass at high yield by pyrolysis as a thermal conversion process. The liquid product obtained has high calorific value, is transportable and storable, and it can be an alternative to petroleum derived liquid fuels after some benefical treatments. In this work, cotton cloth scraps as textile industry waste materials were pyrolsed at various process conditions to study the effects of temperature, heating rate and inert gas flow velocity on the product yields. The solid, liquid and gaseous product yields were determined and the liquid product obtained was investigated by spectrometric methods.