Betonarme yapılarda performansa dayalı tasarım
Performance based design of RC buildings
- Tez No: 154479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHUN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, doğrusal olmayan çözümleme yöntemleri, kapasite, performans, statik itme analizi, talep xıı, Capacity, demand, nonlinear analysis procedurs, performance, pushover analysis, retrofitting. xm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Tasarlanacak veya mevcut yapıların deprem hareketi esnasındaki davranışı ve deprem sonrası oluşacak hasarın tahmin edilebilmesi bununla birlikte güçlendirme yapılmasına karar verilebilmesi inşaat mühendisliğinin önemli konulan arasında yer almaktadır. Bunun içindir ki yapıyı oluşturan malzemelerin sadece doğrusal değil doğrusal olmayan davranışının etkisini de göz önüne almak bu tahıninleri daha gerçekçi kılacaktır. Bu çalışmada; mevcut 6 katlı betonarme bir yapının güçlendirme öncesi ve sonrası doğrusal olmayan davranışı statik itme çözümlemesi yapılarak incelenmiştir. Güçlendirme X-X ve Y-Y doğrultusunda perdeler eklenerek yapılmış ve tüm yapı elemanlanndaki davranış değişiklikleri karşılaştırılarak performans değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To assume the earthquake response and possible damage level of a newly designed or an existing building is one of the major research area of civil engineering. Therefore, not only the linear behaviour but also nonlinear behaviour of structural materials should be considered to obtain much realistic results. In the scope of this study, structural performance of existing 6 story residential building is evaluated by utilizing pushover analysis and FEMA-356 criteria. Then, in X-X and Y-Y directions, new shear walls have been added to existing structural system to upgrade its seismic capacity. Also, seismic performance of this retrofitted building is evaluated and progress on performance of structural elements is comparatively investigated.