İlköğretim okullarında dersliklerin mekansal niteliklerinin fiziksel konfor koşulları bağlamında irdelenmesi
Examination and analysis of spatial qualties of classes in primary and secondary schools in respect of physical comfort conditions
  1. Tez No: 154488
  2. Yazar: FÜSUN GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM BAYTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konfor koşullan, kullanıcı memnuniyeti, algılama farklılıklan, psikolojik etkiler, Comfort terms, user satisfaction, perception differences, and physiological effects
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 2004
Özet
vm ÖZET Bu çalışmada fiziksel çevre etmenlerinin ve kullanıcıların psikolojik özelliklerinin; aynı dersliği kullanan ve aynı sosyal gruptan gelen öğretmen ve öğrenciler üzerindeki etkileri ve bu etkilerin kullanıcıları ne yönde etkilediği araştırılmıştır. Birinci bölümde; Eğitim kavramı ve eğitimin amacı yer almaktadır. îkinci bölümde; çeşitli ülkelerde eğitim, özel eğitim, özel okul eğitimine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; Türkiye'de ve Avrupa' daki eğitim yapılarının tarihsel gelişimi ile Eğitim yapılan-Öğrenci ilişkisi üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde; Eğitim yapılan dersliklerinde konfor koşullan yer almaktadır. Beşinci bölümde ise; özel - kamu okul derslerindeki kullanıcı memnuniyeti ölçülmüştür. Kullanıcılara sıfat çiftlerinden oluşan anketler uygulanmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin cevapladığı anket formlan öğrenciler, öğretmenler ve öğrenci-öğretmen arasındaki yaş ve cinsiyet farkından kaynaklanan anlamsal farklılaşmalar özel-kamu okul dersliklerinde değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlan yüzde tablosu ve grafik olarak ifade edilmiştir. Kamu ve özel okul derslikleri arasında bulunan farklılıklardan dolayı kullanıcı memnuniyeti karşılaştınlamamış, her okul kullanıcı sonuçlan kendi içinde değerlendirilmiştir. Kamu-özel okul dersliği kullanıcı algılamalarında ve basan düzeylerinde yaş, cinsiyet, mekândaki konfor koşullan, ekonomik ve kültürel faktörlerin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT In education structure, the comparison of environmental characteristics of classrooms in public-private primary schools and the research of effects on users. The factors of physical environment and physiological characteristics of users; the effects on teachers and students that are using the same class and originated from the similar social group and the research of these effects on users in any aspect. In section one; Education concept and the purpose of education included. In section two; Education in various countries, private education, private school education included. In section three; Historical development of education in Turkey and Europe, Education structures-Focused on student relationship. In section four; in classrooms of education structures, comfort terms included. In section five; in classrooms of private-public school, user satisfaction confirmed. Public survey, included in adjective per, applied to users. Public survey forms responded by teachers and students, between teachers and student teacher, originated from difference of age and sexuality, meaningful differences evaluated in school classrooms. Evaluation results expressed as % table and graphic. Due to the differences between classrooms of private and public schools, user satisfaction not expressed, every school evaluated user results on their own. In user perception of public-private school classroom and success levels, age, sexuality, comfort terms of place, economical and cultural factors are effective.