Kuvvetli etkileşimlerde kiral simetrinin bozulumu
Chiral symmetry breaking in strong interactions
  1. Tez No: 154494
  2. Yazar: MUSTAFA ERKOVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÇINGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simetri, simetri kırılması, kiral simetri, kiral simetri kırılması, Symmetry, symmetry breaking, chrial symmetry, chrial symmetry chrial breaking
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Erken evrende basınçlar ve sıcaklık, temel parçacıkların kalıcı bir oluşumunu engelledi. Hatta kuarklar ve leptonlar, evren, süper kütle çekimi (supergravity) fazının ötesine soğuyana kadar durağan nesneler oluşturamadılar. Süper kütle çekim simetrisi kırılması esnasında evren, toplam kaosun Planck çağından uzay zaman köpüğü çağma geçti. Uzay-zaman, faz geçişi esnasında elde edildi. GUT (Grand Unified Theory/ Büyük Birleştirme Teorisi) simetri kırılması esnasında kütle ve uzay-zaman birbirinden ayrıldı ve parçacıklar meydana geldi. GUT maddeyi teşkil ettikten sonra, GUT için bir sonraki faz maddenin kuark ve lepton maddelerine bozulumudur. Zayıf ve elektromagnetik temel kuvvetleri, nispeten düşük sıcaklıkta bulunan şu anki evrende çok farklı görünmekte. Fakat evren geçmişte daha sıcak olduğunda, denge termal enerji 100 GeV in üzerinde idi, bu kuvvetler gerçekte özdeş olarak görünmeliydiler-aym bir birleşik "elektrozayıf ' kuvvetlerin unsurları olark. NükIeonlar,kendilerini teşkil eden kuarklardan yüz kat daha ağırdırlar. Kuarklar, dinamik bir kütle edinmeli. Bu kuvvetli etkileşimlerin Kiral simetrisinin kendiliğinden kırıldığını düşündürür. Bu çalışma da Kiral simetrisinin ilk kavramlarına bir giriş yapıldı ve bu kavramlar gözden geçirildi.
Özet (Çeviri)
In the early Universe, pressures and temperature prevented the permanent establishment of elementary particles. Even quarks and leptons were unable to form stable objects until the Universe had cooled beyond the supergravity phase At the supergravity symmetry breaking, the Universe passed from the Planck era of total chaos to the era of spacetime foam. Spacetime was acquired during the phase transition. During the GUT symmetry breaking, mass and spacetime separated and particles came into existence After GUT matter forms, the next phase is for GUT matter to decay into lepton and quark matter The weak and electromagnetic fundamental forces seem very different in the present relatively low temperature universe. But when the universe was much hotter so that the equilibrium thermal energy was on the order of 100 GeV, these forces may have appeared to be essentially identical - part of the same unified“electroweak”force Nucleons are 100 times heavier than quarks they are made of. Quarks must get a dynamical mass, and tiiat implies that chirall symmetry of strong interactions must be spontaneously broken. In this study, the first concepts of the Chiral Symmetry were introduced and these concepts were briefly investigated.